Zijn verven op waterbasis gezonder? Mmmmm

Zijn verven op waterbasis gezonder?

Ook aan verven op waterbasis worden allerlei organische stoffen toegevoegd, ook VOS (afb: Ying Xu et. al/ACS)

Als je denkt dat verven op waterbasis minder schadelijk zijn voor milieu en gezondheid dan verven met organische oplosmiddelen dan kun je wel eens bedrogen uit komen, zo moesten onderzoekers constateren. Ze analyseerden 40 verven op waterbasis die tot de 70 meest verkochte soorten hoorden en vonden daar vaak semivluchtige organische verbindingen in en andere, organische, stoffen om structuur en houdbaarheid te vergroten.

Zo vonden ze verschillende nieuwe coalescentiemiddelen geïdentificeerd met een hoge detectiefrequentie, waaronder 2,2,4-trimethyl-1,3-pentaandioldiisobutyraat, diisobutyladipaat en triethyleenglycolbis(2-ethylhexanoaat) (TEG-EH). In de helft van de verfproducten werden ook conserveermiddelen aangetroffen, zoals 2-methyl-3(2H)-isothiazolon en octhilinon.
De functionaliteit van de chemicaliën in verf op waterbasis werd bepaald door analyse van de grondstofformuleringen die door verffabrikanten worden gebruikt. Om mogelijk problematische chemische stoffen te identificeren, werden de gedetecteerde verbindingen beoordeeld op hun giftigheid. TEG-EH komt na het aanbrengen van de verf langzaam en langdurig vrij.

VOS-vrij?

Verf bestaat uit kleurstoffen, bindmiddelen, additieven en een oplosmiddel. Probleem met de ouderwetse verven is dat daar een organisch oplosmiddel wordt gebruikt. Door verdamping daarvan ontstaat de verflaag. De vluchtige organische stoffen (VOS) die niet goed voor de gezondheid zijn. Verven op waterbasis zouden daarvoor een ‘gezond’ alternatief beiden, maar het bleek dat in 24 van de veertig verven elf verschillende vluchtige organische stoffen werden gevonden in concentraties tot 20 000 delen per miljoen. Dat kan nooit de bedoeling zijn of noemen we dat volksverlakkerij?

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.