
Het Varicellazostervirus ook wel herpes zostervirus of zostervirus genoemd dat, onder meer, gordelroos veroorzaakt en waterpokken bij kinderen (afb: WikiMedia Commons)
Herpesvirussen die het op het centrale zenuwgestel hebben voorzien (neurotroop) kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie, zo lijkt de uitkomst van dit onderzoek. Vaccins daartegen kunnen dan ook ongewenste immunologische effecten hebben. Onderzoekers rond Pascal Geldsetzer van de Stanforduniversiteit zochten in de onderzoeksgegevens van de proefpersonen die al of niet waren ingeënt met een verzwakt herpes zoster-virus tegen gordelroos of vaccinatie effect had op hun kans om dement te worden.
Om een goed bewijs te leveren (in plaats van correlatief bewijs), maakten ze gebruik van het feit dat in Wales de geschiktheid voor het gordelroosvaccin werd bepaald op basis van de exacte geboortedatum. Mensen die vóór 2 september 1933 geboren waren, kwamen niet in aanmerking en bleven dat hun hele leven. Mensen die op of na 2 september 1933 geboren waren, kwamen daarentegen minimaal een jaar in aanmerking voor het vaccin.
Met behulp van grootschalige gegevens uit elektronische gezondheidsdossiers lieten de onderzoekers zien dat het percentage volwassenen dat het vaccin kreeg, steeg van 0,01% onder patiënten die slechts een week te oud waren om in aanmerking te komen, tot 47,2% onder degenen die slechts een week jonger waren.
Afgezien van dit grote verschil in de waarschijnlijkheid om ooit het gordelroosvaccin te krijgen, is het onwaarschijnlijk dat personen die slechts één week vóór 2 september 1933 zijn geboren, systematisch verschillen van personen die één week later zijn geboren.
Vrouwen
Uit de analyse rolde de reeds gemelde 20% gerekend over een volgperiode van zeven jaar. Opmerkelijk was dat dat effect zich vooral voordeed bij vrouwen. De onderzoekers kunnen alleen maar speculeren hoe dat komt. Mogelijk dat het te maken heeft met de verschillen in afweersysteem of hormoonhuishouding tussen mannen en vrouwen.
De uitkomst van dit onderzoek lijkt redelijk solide aangezien bezwaren tegen eerder onderzoek vooral gingen over de verschillen tussen de vergeleken groepen. Zo zouden mensen die zich lieten inenten hygiënischer zijn en/of doktersvoorschriften beter opvolgen, waardoor eigenlijk appels met peren vergeleken worden.
Zou een herpesvirus iets te maken kunnen hebben met dementie en hoe dan, zijn dan de vervolgvragen. Daar horen we dan ongetwijfeld in de toekomst meer over.
Bron: Futura-Sciences