Dure antiviruspil van Merck zou tegen coronavirus werken

Molnupiravir

Molnupiravir (afb: Merck)

Als die pil vrij snel na de eerste symptomen van de besmetting met het coronavirus zou worden toegediend, dan zou het risico op ziekenhuisopname worden gehalveerd, zo stelde het farmabedrijf Merck & Co. Het zou het eerste orale middel zijn dat zou werken tegen het coronavirus, maar er zouden andere in de maak zijn. Merck wil zo gauw mogelijk met het middel de markt op, maar dat hangt af van de geneesmiddelenautoriteiten.
Volgens Oriol Mitjà van de, Catalaanse, Germans Trias i Pujol-universiteit zou de Merck-pil (molnupiravir) alles veranderen als het gaat om de bestrijding van het coronavirus. Nu worden er ter bestrijding, buiten de vaccins, nog twee andere antivirale behandelingen gebruikt: remdesivir en monoklonale antilichamen, beide worden via een prik toegediend.
De resultaten van de nieuwe virusremmer (oorspronkelijk bedoeld (?) als antigriepmiddel) komen van een onderzoek onder 775 deelnemers die vijf dagen nadat ze symptomen kregen de pil tot zich namen. Die, niet in het ziekenhuis terechtgekomen, deelnemers hadden ten minste een risicofactor om een zware vorm van de coronaziekte te ontwikkelen. Ze namen de pil vijf dagen lang. Het middel schijnt de replicatie van het virusgenoom (en dus van het virus) te verstoren. Merck had een grotere groep van 1550 proefpersonen willen uitvoeren, maar een begeleidingscommissie beëindigde de proef nadat duidelijk werd dat het middel werkte.

Weinig effect

Een eerder onderzoek had al duidelijk gemaakt dat het middel weinig effect had als de coronapatiënten al met een zware vorm van de coronaziekte in het ziekenhuis lagen. Sommige onderzoekers wijzen op het gevaar voor bijwerkingen. Ook zouden de resultaten nog niet beoordeeld zijn door (onafhankelijke) derden.
Molnupiravir mag dan werkzaam zijn, maar het middel is ook erg prijzig. De VS hebben 1,7 miljoen doses besteld voor een vijfdagenkuur à 700 dollar de kuur, zo stelt de New York Times. Dat zou goedkoper zijn dan monoklonale antilichamen, maar is volgens Mitjà niet aanvaardbaar voor een ‘levensreddende pil’.
Volgens Nahid Bhadelia van de universiteit van Boston zijn deze antivirale middelen geen vervanging van de vaccins. “Het is altijd beter om niet besmet te worden.” Is dat zo (vraagt deze leek zich af)?

Bron: Science

Eén gedachte over “Dure antiviruspil van Merck zou tegen coronavirus werken

  1. Symptoombestrijding is bezigheidstherapie ,
    een gezond immuunsysteem heeft een gezond lichaam met een gezonde geest .
    Ieder ander is kanonnenvoer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.