VS beboeten eigenaar ‘gepensioneerde’ satelliet

ruimtepuin

Het is druk rond de aarde (afb: WikiMedia Commons)

De Amerikaanse federale communicatie-commissie (FCC) heeft de eigenaar van de niet meer functionele satelliet Echostar-7, Dish Network een boete gegeven van 150 000 dollar (130 000 euro) voor het niet opruimen van deze ‘rommel’. Het zou voor het eerst zijn dat een dergelijke boete is uitgedeeld. Dish Network heeft gezegd zich te conformeren aan de beslissing.Al vaker is er geklaagd over de talrijke troep die er rond de aarde zweeft, terwijl er steeds meer satellieten in banen rond de aarde worden gebracht. Die rotzooi bestaat uit stukken van wat ooit satellieten waren, maar ook uit volledige satellieten of (delen van) andere ruimtevehikels zoals lanceerraketten.
Echostar-7 werd in 2002 gelanceerd als communicatiesatelliet en in een baan gebracht op 36 000 km boven de aarde. Die uitgerangeerde satelliet had in 2022 in een baan moeten zitten die ruim 300 km verderop lag om botsingen met andere satellieten te vermijden, maar die bleek slechts 120 km naar buiten geplaatst te zijn vanwege verlies aan brandstof (???;as).

Die 150 000 dollar is een schijntje van de inkomsten van Dish Network (16,7 mrd dollar), maar zou wel degelijk effect hebben op de rest van de ruimtevaartuigbeheerders, stellen deskundigen. Als het (boete)middel een keer is ingezet kan dat vaker gebeuren, is daarbij de overweging.
Jaren geleden werden al plannen gemaakt het storende en gevaarlijke ruimtepuin te verwijderen en was er zelfs een Zwitsers initiatief om daarmee te beginnen, maar puinruimen in de ruimte zorgt ook weer voor andere gevaren.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.