2019/2020 warmste winter in Europa sinds begin metingen

De lente is vroeg dit jaar

Deze winter was een lange natte herfst

Deze winter,de onderzoekers rekenen in meteorologische eenheden waarbij de winter van december tot en met februari loopt, was in Europa niet 1, niet 2, maar 3,4°C warmer dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010. Volgens de onderzoekers van de Europese klimaatdienst Copernicus (C3S) is die warme winter niet alleen toe te schrijven aan de aardopwarming.
De gemiddelde temperatuur deze winter (tot nu toe) lag niet zo’n klein beetje boven het vorig record, dat stamt uit 2015/16: + 1,4°C. Vooral in het noorden en het oosten van Europa was de temperatuur hoger dan normaal. Dat gold ook voor Siberië en Centraal-Azië.
Het record is niet alleen toe te schrijven aan de klimaatverandering, stelt C3S-directeur Carlo Buontempo. De temperaturen buiten de tropen zijn nogal veranderlijk. Volgens Buontempo heeft de klimaatverandering die veranderlijkheid echter wel aangewakkerd.
De klimaatdienst van de EU geeft elke elke maand cijfers over de luchttemperatuur, het zeeijs en de waterkringloop. Die zijn gebaseerd op waarnemingen via satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.