Lichaamsgewicht heeft grote invloed op hersenfuncties

vetkwab

Kleinere hersens?

Het lichaamsgewicht heeft invloed op de hersens. Een hoge lichaamsmassaindex gaat gepaard met een verminderde bloeddoorstroming van de hersens zo constateerden onderzoekers op basis van hersenopnames van meer dan 17 000 proefpersonen.
Hoe zwaarder iemand is des te trager werken de hersens en de bloeddoorstroming. Dat zou een verband kunnen leggen tussen lichaamsomvang en de kans om een hersenziekte te ontwikkelen. Dit zou een van de grootste studies zijn waarin een verband wordt onderzocht tussen lichaamsgewicht en het niet goed functioneren van de hersens.
De onderzoekers analyseerden daarvoor 35 000 functionele hersenscans die waren gemaakt met de SPEC-tomografie van meer dan 17 000 mensen. Die opnames werden gemaakt om de bloedstroom en de hersenactiviteit te meten. Een lage bloeddoorstroming van de hersens zou de grootste risicofactor voor Alzheimer zijn. Die geringere doorbloeding wordt ook in verband gebracht met depressies, overactiviteit, bipolaire stoornis, schizofrenie, verslaving en nog zo wat lichamelijk en geestelijk ongerief.

“Dit onderzoek toont dat overgewicht de hersenactiviteit aanzienlijk beïnvloedt en de kans op ziektes als Alzheimer en vele andere aandoeningen aanmerkelijk vergroot”, zegt Daniel Amen van de Amenkliniek, die zich vooral richt op hersenziektes. De onderzoekers vonden dat de doorbloeding van vrijwel alle hersendelen minder werd naarmate het lichaamsgewicht toenam. Die werd vastgelegd als de proefpersonen rustten zowel als bij de uitvoering van een opdracht. Vooral de delen van de hersens die kwetsbaar zijn voor Alzheimer (onder meer de temporale en pariëtale kwabben en de hippocampus) leken onder dat euvel te lijden.

Dikke Amerikanen

Volgens de jongste statistieken is 72% van de Amerikanen te dik, waarvan 42% zwaarlijvig (met een vriendelijk woord vaak obees genoemd). George Perry, hoofdredacteur van het Journal of Alzheimer’s Disease en werkzaam voor de universiteit van Texas vindt het een doorbraak te constateren dat Alzheimer een leefstijlziekte is, die weinig verschilt van andere ouderdomsziektes. Het onderzoek zou ook aantonen hoe de hersens direct reageren op het lichaam.
Hoewel de constateringen van het onderzoek verontrustend zijn ziet Amen ook hoop. “Een van de belangrijkste lessen die wij uit dertig jaar hersenonderzoek hebben geleerd is dat de hersens herstellen als je ze gezondere omstandigheden aanbiedt zoals een gezond dieet en regelmatige oefeningen.”

Mij klinkt het toch een beetje als een verkooppraatje van een particuliere kliniek, al hebben ook vertegenwoordigers van echte (Amerikaanse) universiteiten aan het onderzoek meegewerkt. Nu maar afwachten of ook andere onderzoekers tot dezelfde conclusie komen. Het staat natuurlijk buiten kijf dat het ongezond is om dik te zijn…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.