Verstedelijking en verlandbouwing vergroten pandemiegevaar

Ontbossing Tasmanië

Ontbossing op Tasmanië (foto: WIkicommons)

Drie van de vier nieuwe besmettelijke ziektes zou een dierlijke oorsprong hebben, maar de mens doet er alles aan om die overdracht te bevorderen door verstedelijking en de omvorming van natuur in landbouwgebieden, stellen onderzoekers.Mensen zijn als de dood dat allerlei ongedierte van dieren op mensen overstappen. Dieren vormen de oorsprong van het kwaad, is de heersende gedachte, maar volgens onderzoekers van het University College in Londen komt de grootste bedreiging van de mens zelf. Het risico op grootschalige besmetting wordt vooral veroorzaakt door de omzetting van de natuur in landbouwgebieden en steden.
Al tientallen jaren (om niet te zeggen al eeuwen) verdwijnen er grote delen natuur door menselijke activiteit. Dat heeft tot gevolg dat er steeds meer soorten (planten en dieren) uitsterven of op het punt staan uit te sterven. Andere vormen van leven tieren daarentegen welig en dan hebben we het vooral over ziekteverwekkers die op een gegeven moment overstappen van dieren op mensen.

Om daar iets over te kunnen zeggen bekeken de onderzoekers eerst welke soorten de meeste last van menselijke activiteiten hebben. Daarbij gebruikten ze gegevens van het Predicts-project. Dat bevat informatie van 666 studies over biodiversiteit op een veranderende aarde.
Vervolgens putten de onderzoekers gegevens uit zes verschillende databanken over welke soorten welke ziekteverwekkers met zich meebrengen. Het gaat dan om 3883 gewervelde gastheren die mogelijk drager kunnen zijn van 5694 ziekteverwekkers. Vervolgens keken ze hoe waarschijnlijk het is dat die ziekteverwekkers kunnen overstappen op mensen.

Niet geruststellend

De resultaten van hun analyse zijn verontrustend. Hoe groter de menselijke activiteit hoe vaker de ziekteverwekkers overgaan op mensen, zelfs als de oorspronkelijke gastheer in aantal vermindert. Ook het aantal ziekteverwekkers stijgt.

Dat zou verklaard kunnen worden door een resistentie die de oorspronkelijke gastheren (dieren) hebben opgebouwd, of doordat de ‘generalisten’ onder de ziekteverwekkers, die zich niet bepalen tot een soort, gewoon de gastheren uitkiezen die ze het meest tegenkomen. Dat zijn dan eerder ratten dan neushoorns, Of mensen.
De onderzoekers bevelen daarom ook aan met het oog op ziekteverwekkers meer te letten op door de mens gedomineerde landschappen dan op natuurgebieden. Bescherming van natuurgebieden is volgens hen wezenlijk voor een gezond milieu en een gezonde mens. Dat is natuurlijk al veel vaker gezegd, maar zullen we het nog meemaken dat wij mensen ons daar iets van aantrekken?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.