Zijn ze gek geworden in de VS? Een spuitbus tegen zelfmoord?

Spravato

Verdrijver van zelfmoordgedachten? (afb: Janssen)

Het klinkt vrij bezopen (en waarschijnlijk is het dat ook wel) maar de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft een neusspray goedgekeurd die mensen af zou helpen van gedachten aan zelfmoord.  De spuitbus met het wonderbare goedje (Spravoto) wordt op de markt gebracht door het Belgische farmaceutische bedrijf Janssen, onderdeel van farmaconcern Johnson & Johnson. Het werkzame (?) bestanddeel is esketamine, een scheikundig familielid van het anestheticum ketamine (dat ook als roesmiddel gebruikt wordt).Anders dan de klassieke antidepressiva grijpt esketamine het glutamaatsysteem aan en niet de neurotransmitters serotonine of noradrenaline. De belangrijkste eigenschap van esketamine, dat in lage doses ook als pijnstiller wordt gebruikt, is dat het snel werkt. Al 24 uur na inname is er iets van te merken, terwijl dat bij de klassieke antidepressiva drie tot vier weken is.
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het spul ook de zelfmoordgedachten verdrijft, maar kennelijk was de FDA zo onder de indruk van de resultaten van een klinische proef door Janssen dat dat bedrijf toestemming kreeg het op de markt brengen als ‘antizelfmoordmiddel’. Het vorig jaar was esketamine in de VS al goedgekeurd voor behandeling van depressies die met de ‘normale’ antidepressiva niet te behandelen zijn. Nu is de toepassing uitgebreid naar het voorkomen van zelfmoord.

Oplichterij

Drie psychiaters hebben Spravato oplichterij genoemd. Het spul kost 900 dollar per dosis en zou niet beter werken dan een placebo en hooguit een melkkoe zijn voor Johnson & Johnson, stellen de psychiaters.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.