Hybride zonnecel heeft rendement van bijna 30%

Hybride zonnecel

De ultradunne hybride zonnecel (afb: KTU)

Duitse en Litouwse onderzoekers hebben een hybride zonnecel (perovskiet en silicium) ontwikkeld die een energetisch rendement heeft van 29,15%. Dat zou een nieuw wereldrecord zijn.
De cel bestaat, onder meer, uit een molecuuldikke elektrodelaag van 1 tot 2 nm die wordt aangebracht met een dompeltechniek. “Dergelijke tandemcellen met perovskiet vormen de toekomst van de zonnecellen”, zegt Vytautus Getautis van de universiteit van Kaunas. “Ze zijn goedkoper en in potentie veel efficiënter. De grenzen van siliciumcellen zijn zo langzamerhand bereikt. Deze cellen zijn met de bestaande productiesystemen te maken.”
Met de huidige technieken kun je van 1 g kiezel (silicium) een zonnecel maken van een paar vierkante centimeter. Met 1 g van het materiaal dat de onderzoekers in Kaunus ontwikkelden kun je een zonneceloppervlak van 1000 m2 maken. Het organische materiaal dat de Litouwse onderzoekers synthetiseerden zou goedkoper zijn dan alternatieven die momenteel bij de productie van zonnecellen worden gebruikt. Ze werkten daarbij samen met onderzoekers van het Helmholtzcentrum in Berlijn.

Japans bedrijf

De productie van het materiaal, aangeduid met 2PACz en MeO-2PACz, is vergeven aan het Japanse bedrijf Tokyo Chemical Industry. Het is de bedoeling dat het materiaal spoedig op de markt zal komen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.