Deen krijgt (even) kunsthand met gevoel

Kunsthand

Sørensen pakt met zijn ‘gevoelige’ kunsthand een plastic bekertje

De 36-jarige Deen Dennis Aabo Sørensen verloor zijn linkerhand door vuurwerk. Sindsdien draagt hij een prothese waarmee hij dingen kan pakken, maar die het fijne gevoel ontbeert, de tastzin. Sedertkort heeft ‘gevoel’ in zijn linkerarm weer (even) terug door een prothese die verbonden is met zijn zenuwstelsel. Hij demonstreert met een blinddoek voor en  dreunende muziek in zijn oren dat hij met zijn linkerhand weer dingen kan voelen. De bionische hand is gemaakt door onderzoekers van de polytechnische school in het Zwitserse Lausanne. Sørensen: “Het was verbluffend. Plotseling kon ik weer iets voelen dat ik negen jaar lang niet gevoeld had.” Voor zijn kinderen is ie nu Cable guy.
De bionische hand is verbonden met het zenuwstelsel van de Deen. Aan elke vinger van de kunsthand zitten sensoren die de spanning in de kunstspieren meten. Een sinaasappel is zachter dan een honkbal. Die informatie wordt doorgegeven aan de zenuwen in de bovenarm, vanwaar die wordt doorgegeven naar de hersens. Sørensens ‘voelt’ dan dat er iets bij zijn duim en wijsvinger is en de greep wordt aangepast. “Ik voelde harde dingen, zachte dingen. Hij kreeg een plastic bekertje, dobbelstenen, verband. “Op een gegeven moment voelde ik ook echt wat ik deed.” Het bleek dus dat de zenuwen ook jaren na de operatie nog funtioneerden. Onderzoekster  Stanisa Raspopovic: “We hadden gevreesd dat de gevoeligheid van de zenuwen achteruit was gegaan omdat die negen jaar niet gebruikt waren. Toch konden we de tastzin weer reactiveren.”
In zeven dagen deed Sørensen 700 proeven met zijn nieuwe hand. Na vier weken moesten de elektroden van de kunsthand losgekoppeld worden van het zenuwstelsel. Dat vereist het protocol van klinische proeven. De onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat de koppeling tussen kunsthand en de rest van het lichaam jaren zonder problemen kan worden gehandhaafd. Sørensen is voorlopig weer zijn kunsthand kwijt. Het zal nog jaren duren voor die op de markt komt.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.