Hennep als leverancier oliezuur

Oliezuurrijke hennep

Een proefveld met oliezuurrijke hennep.

Onderzoekers van de Engelse universiteit van York hebben een variëteit va de hennepplant gekweekt die aanzienlijke hoeveelheden oliezuur bevat. Oliezuur zou als een aantrekkelijk alternatief dienen voor olijfolie, dat overigens ook voor een groot deel uit oliezuur bestaat, met een langere houdbaarheid, maar heeft ook mogelijkheden in industriële toepassingen.
Bij het op een ‘ouderwets manier kweken’ van de variant zochten de onderzoekers naar varianten die niet de actieve vorm van een enzym bevatten dat een rol speelt bij de vorming van meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze planten maakten meer van het enkelvoudig onverzadigde vetzuur oliezuur aan.
De olie van de nieuwe variant van de hennepplant bestaat uit 80% oliezuur tegen 10% ‘normaal’. In Engeland wordt deze oliezuurhennep gezien als alternatief voor olie uit koolzaad, dat te kampen heeft met ziektes. Bovendien is de plant te gebruiken voor, onder veel meer, het maken van textielvezels, biomassa en als bron voor was. Dit jaar zal de oliezuurrijke hennep op verschillende plaatsen in Europa worden geteeld om er achter te komen of de ‘nieuwe’ plant ook in de pratkijk de belofte waar maakt.

Bron: Alpha Galileo

2 gedachten over “Hennep als leverancier oliezuur

  1. Dat is ALLEMAAL al EEUWEN BEKEND !
    De Diesel motor van Rudolf Diesel liep al op Hennepolie…
    Hennepolie als keukenolie voor bakken braden en salades wordt overal allang verkocht…
    Wat is dit voor een stukkie LARIEKOEK zeg…
    Het is al eeuwen een BETER alternatief voor de lage opbrngst van koolzaad.
    Ontdekt… pfffff

  2. Klopt deels. De mannen hebben niks ontdekt. Het gaat er om dat je nu kennelijk een soort olijfolie kunt maken met hennep. Voor zover ik weet is dat nu niet het geval. Hennep groeit in koelere streken. Alles bij elkaar is het geen groot nieuws, maar lariekoek is kul.

    As

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.