Zonnebrand slecht voor je zaad (?)

Beweeglijkheid van zaadcellen

De bewegelijkheid van de zaadcel wordt geregeld via het hormoon progesteron

Volgens Deens onderzoek verstoren verschillende uv-werende zonbeschermings-middelen de bewegelijkheid (en daarmee de vruchtbaarheid?) van zaadcellen, maar liefst 13 van de 29 onderzochte middelen. Dat zou het gevolg zijn van de toepassing van progesteron in die middelen dat via de huid in het lichaam terechtkomt. Ze prestenteerden hun onderzoeksresultaten op het jongste congres van de Amerikaanse vereniging van endocrinologie in Boston.

Onderzoekers rond Niels Erik Skakkebæk van het Rijksziekenhuis in Kopenhagen bekeken 29 van de 31 zonnecrêmes die zijn toegelaten in de VS en Europa. Ze plaatsten zaadcellen van gezonde mannen in een oplossing die lijkt op die in eileiders (daar vindt de bevruchting plaats) om te zien welke invloed zonnebrand op die zaadcellen heeft. Zaadcellen hebben een ionkanaal voor calciumionen bestaand uit het eiwit CatSper. Dat reageert op de aanwezigheid van progesteron. De stroom van calciumionen door het ionkanaal bevordert de bewegelijkheid van de zaadcel (het zaadcelletje, eigenlijk). CatSper en progesteron spelen dus een rol in de bewegelijkheid en dus vruchtbaarheid van de man.
Van de 29 producten beïnvloedden dertien de stroom calciumionen door het ionkanaal al bij zeer kleine hoeveelheden, stellen de onderzoekers. Die concentraties zouden lager zijn dan die welke zijn gevonden bij mensen die zich insmeren met zonnebrand. In studie uit 2004 blijkt dat bij  bijna alle mannelijke proefpersonen (zo’n 2500) benzofenon was gevonden in de urine, een stof die beschermt tegen uv-straling en gebruikt wordt in zonnecrèmes.
De ‘verdachte’ crèmes zijn geen middelen die met reflectie werken, maar met stoffen die door de huid dringen,die uiteindelijk in het bloed terechtkomen. Volgens de onderzoekers beïnvloeden negen van de dertien crèmes direct de ‘openheid’ van het calciumkanaal van zaadcellen, net zoals het vrouwelijke hormoon progesteron het calciumkanaal opent. Wat het precieze effect op de vruchtbaarheid is weten de Deense onderzoekers niet. Dat zou in klinische proeven moeten worden uitgezocht. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.