Nog een bron voor nieuwe hersencellen ontdekt? Nee dus

Jongetje met hersensWelles, nietes. Het is inmiddels al een lange discussie of onze hersens nieuwe hersencellen kunnen aanmaken. De laatste berichten zijn dat dat inderdaad mogelijk is, op bescheiden schaal in een deel van de hersens. Er zou een ander type cel zijn dat zich ook zou kunnen ontwikkelen tot neuronen, maar nu blijkt daar geen sprake van te zijn of er een nieuwe bron van nieuwe hersencellen is gevonden. W hebben het dan over ependymcellen, gliacellen die, onder meer de bekleding van de hersens vormen.

Onderzoekers van de universiteit van Calgary (Can) denken dat de ependymcellen geen bron van nieuwe hersencellen kunnen zijn. Die vormen een onderdeel van het eigen afweersysteem van de hersens, de glia. Ze kunnen zich als alle gliacellen delen. Ze vormen, onder meer, een afscheiding tussen het hersenvocht en de hersens.
“Belangrijk is dat die cellen zich ook in de buurt bevinden van de hersenstamcellen”, zegt onderzoeker Jeff Biernaskie. “Dat doet vermoeden dat ze mogelijk belangrijke regulatoren zijn voor de stamcelfunctie. Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat ependymcellen zelf hersenstamcellen kunnen worden als de hersens beschadigd raken. Wij tonen aan dat dat niet zo is en geven ook meer inzicht hoe deze cellen een bijdrage leveren aan de hersenfunctie.”

Merken

De onderzoekers gebruikten een methode om ependymcellen te merken en niet de stamcellen. Volgens Biernaskie is daarmee niet alleen de ‘identiteit’ van hersenstamcellen verduidelijkt, maar is ook een manier ontwikkeld om ependymcellen te bestuderen. “We hopen daarmee een methode ontwikkeld te hebben om ook het in de fout gaan van ependymcellen te kunnen bestuderen, zowel bij de ontwikkeling van de hersens als bij het ontstaan van hersenziektes.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.