“Aarde warmt trager op maar wordt uiteindelijk warmer”

Klimaatwetenschapper Cristina Proistosescu

Klimaatwetenschapper Cristina Proistosescu

Onderzoekers van de Harvard-universiteit zouden hebben aangetoond dat klimaatmodellen in overeenstemming zijn met de historische gegevens. Dat wil zeggen dat klimaatmodellen aardig kunnen voorspellen hoe het klimaat reageert op concentratieveranderingen van broeikasgassen in de atmosfeer. Volgens de onderzoekers is de klimaatgevoeligheid voor de stijging van de broeikasgasconcentraties in de atmosfeer groter dan tot nu toe aangenomen: de aardopwarming gaat langzamer, maar zal een hoger evenwichtsniveau bereiken .
Dat de klimaatmodellen vrij aardig kloppen is niet onbelangrijk. In de jongste samenvatting voor beleidsmakers van het VN-klimaatforum staat dat er geen schatting voor de ‘evenwichtsklimaatgevoeligheid’ gegeven kan worden aangezien er uit onderzoek te veel verschillende getallen rollen.

De klimaatwetenschap heeft de hoofdrol voor kooldioxide in het veranderingsproces vastgesteld, maar klimaatmodellen, gebaseerd op reconstructies van het klimaat in het verleden, berekenen een sterkere reactie op de concentratieverandering van broeikasgassen in vergelijking met schattingen van het recente verleden. Voor sommigen vertelt dat dat de klimaatmodellen ‘overgevoelig’ zijn, dat ze te hoge temperaturen voorspellen bij toename van de broeikasgasconcentratie.
Christian Proistosescu en Peter Huybers ontwikkelden een methode om te kijken of dat klopt bij de huidige klimaatmodellen. Ze bekeken er 24. Al rekenend kwamen ze er, bijvoorbeeld, achter dat de opwarming van een deel van de oceanen een eeuw of meer in beslag neemt om zich te manifesteren. Die langzame veranderingen mis je als je alleen maar naar relatief korte periodes in de historie kijkt, stellen beide onderzoekers.
Als je rekening houdt met die trage terugkoppelingsmechanismen in analyses over langere perioden, dan bleek de klimaatgevoeligheid berekend uit historische gegevens aardig te kloppen met die gevoeligheid voor concentratieveranderingen die de hedendaagse klimaatmodellen voorspellen. Dat wil zeggen dat de ‘klimaatgevoeligheid’ groter is dan we tot nu toe hebben aangenomen. De onderzoekers stellen dat die trage opwarming het moeilijk maakt op basis van historische gegevens de toekomstige opwarming te voorspellen.

Absorptievermogen

De berekeningen van het tweetal komen uit op een opwarming van 2,2 tot 6°C, waar het klimaatforum nog uitgaat van 1,5 tot 4,5°C bij een verdubbeling van de CO2-concentratie in de atmosfeer. Dat komt volgens Proistosescu doordat het warmteabsorptievermogen van de aarde langzaam verandert: “Naarmate de aarde opwarmt wordt die minder efficiënt in het wegstralen van warmte. Eerdere studies hebben dat effect gemist.”

Voor hun eigen onderzoek lieten de twee atmosfeerwetenschappers de modellen na een energiestoot doorrekenen, tot ze uiteindelijk helemaal in evenwicht waren. Dat evenwicht bleek eeuwen later te komen dan verwacht en lag bij een hogere temperatuur dan tot nu toe wordt aangenomen.

Evenwicht

Bij het KNMI is klimaatonderzoeker Rob van Dorland verrast: “Dit is zo volkomen logisch, dat ik me afvroeg waarom we dit experiment niet zelf hebben gedaan.” De Amerikaanse studie verklaart waarom het klimaat in de prehistorie gevoeliger lijkt te zijn geweest voor (natuurlijke) CO2-schommelingen dan vandaag, zegt Van Dorland: “Het klimaat is gewoonweg nu nog niet in evenwicht.”

Overigens zal er met het rekenwerk van het tweetal geen einde komen aan het dispuut over de gevoeligheid van het klimaat voor de stijging van de broeikasgasconcentraties in de atmosfeer. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bronnen: EurekAlert, de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.