Algen natuurvriendelijk alternatief voor vis

Microalgenkwekerij in Heure (Nl)

De Duitsers willen microalgen kweken in een bioreactor. Hier een kweekvijver van microalgen in de buurt van Borculo (afb: WikiMedia Commons)

Vissen worden gezien is gezond voedsel, leverancier van prettig onverzadigde vetzuren (zoals omega-3-vetzuren), maar microalgen zijn een prima, natuurvriendelijk alternatief in dat opzicht, stellen onderzoekers van de Maarten Lutheruniversiteit in Halle-Wittenberg (D).
Er is eerder veel onderzoek gedaan naar algen als grondstof voor ‘groene’ brandstof, maar de onderzoekers hadden zich nu gericht op micro-algen als voedingsbron. “We wilden uitzoeken of micro-algen die gekweekt worden in bioreactoren in Duitsland dienst zouden kunnen doen als bron voor essentiële voedingsstoffen in plaats van vis”, zegt Susann Schade. Fotobioreactoren waren tot nu toe alleen vergeleken met algkweekvijvers en kwamen daarin slechter uit de bus vanwege grotere milieueffecten. “Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de milieueffecten van de productie van algen voor menselijke consumptie, met name onder klimaatomstandigheden zoals in Duitsland.”

Een van de zaken die de onderzoekers vergeleken was de koolstofvoetafdruk van de voedingsstoffen afkomstig van micro-algen en van vis. “We analyseerden ook wat het effect was op de verzuring en de eutrofiëring van water”, legt Schades baas Toni Meier uit. Het bleek dat de milieulast van beide (vis en micro-algen) ongeveer even groot was. Schade: “Het wordt iets anders als je kijkt naar de hoeveelheid omega-3-vetzuren. Dan komt gekweekte vis er slechter uit.”
Een van de voordelen van algenkweek is het geringe landgebruik. Dat is bij viskwekerijen wel anders, maar zelfs in het wild gevangen vissen zouden in milieuopzicht slechter scoren dan algenkweek in bioreactoren.

Niet helemaal vervangbaar

Volgens Meier kunnen micro-algen vis niet helemaal vervangen als voedingsbron, maar wel een normale grondstof voor voedsel kunnen worden. Er worden al algen gebruikt als voedingssupplement in tablet- en in poedervorm of als toevoeging in pasta en graanproducten. Kweek van algen zou het wereldwijde tekort aan omega-3-vetzuren in menu van de mens kunnen verminderen, zo stellen de onderzoekers, zonder dat daarvoor de zeeën leeggevist hoeven worden.

Bron: phys.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.