Heeft darmflora invloed op Alzheimer?

Poeptransplantaties

John Bienenstock (l) en Paul Forsythe denken met poeptransplantaties stress en depressies te kunnen bestrijden

Dat onze darmflora invloed heeft op het functioneren van andere lichaamsdelen (inclusief de hersens) is inmiddels bekend, maar dat die invloed heeft op de ziekte van Alzheimer is (in ieder geval voor mij; as) volstrekt nieuw. Een (=1) vermoedelijke Alzheimerpatiënt knapte een stuk op na een ‘poep’transplantatie. Of dat komt door die transplantatie moet voorlopig nog wel bewezen worden, maar opmerkelijk is het wel.Het gaat nog maar over een geval en voorlopig is nog niet bewezen dat de poeptransplantatie heeft geleid tot de verbetering van de toestand van de 82-jarige patiënt. Die had een terugkerende longontsteking veroorzaakt door  de bacterie Clostridium_difficileDat is een bacterie die normaal gesproken geen problemen geeft, maar soms wel. Die schijnt ook resistent te zijn voor het antibioticum meticiline. Eerder antibioticabehandelingen gingen allemaal mis.
De patiënt zou Alzheimer hebben, maar dat is nog niet vastgesteld aan de hand van hersenopnames of biokenmerken. Verder lijkt de man volgens zijn vrouw alle verschijnselen te hebben van dementie zoals verwarring, geheugenverlies, apathie e.d. Ook schijnt hij geen plezier te hebben in sociale contacten en moet hij geholpen worden bij eten, toiletteren en het innemen van zijn medicijnen (?;as). Hij kreeg, zo werd gezamenlijk besloten, een poeptransplantatie met zijn vrouw als donor. Die vrouw was geestelijk en lichamelijk gezond.

Twee maanden na de transplantatie is de man genezen van zijn bacterie-infectie maar zag zijn vrouw ook zijn geestelijke gezondheid sterk verbeteren. Die zou normaal zijn geworden. Zes maanden later is wat dat betreft zijn toestand nog verder verbeterd.

Niks van te zeggen

Wetenschappelijk gezien valt er op basis van dit ene geval nog niks te zeggen en dan nog van iemand waarvan niet eens onomstotelijk bewezen is dat hij Alzheimer heeft. Vooralsnog is er geen verband te leggen tussen de verbetering en de poeptransplantatie. Ook Sabine Hazan, die dit geval wereldkundig maakte, stelt dat alleen een dubbelblind klinisch onderzoek met meerdere personen het effect van een fecale transplantatie op (bewezen) Alzheimer aannemelijk kan maken. We wachten het maar weer af.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.