Slecht examen gemaakt? Ligt aan de vuile lucht!

Luchtvervuiling (fijn stof, stikstofoxiden) en verkeerUit en studie in Brazilië zou zou zijn gebleken dat er een verband bestaat tussen de vervuiling van de lucht met ozon en fijnstof (PM10) en de prestaties van studenten.
De onderzoekers kregen de beschikking over gegevens van luchtvervuiling en het weer in Rio de Janeiro en São Paulo, de vuilste staten in Brazilië. De examens werden afgenomen tussen 2015 en 2017.
Een stijging van 10 µg fijnstof zou, bijvoorbeeld, de resultaten met 6,1 punt hebben laten zakken (op een schaal van 1000, als ik het goed heb begrepen). Die cijfers zouden keihard zijn. Het blijkt dat mannelijke studenten daar meer last van hebben dan vrouwelijke. De onderzoekers denken ook dat arme studenten gevoeliger zijn voor de luchtvervuiling dan de welgesteldere.
Vervuiling is dus niet alleen slecht voor de gezondheid, al moet ik zeggen dat ik zo mijn twijfels heb over de deugdelijkheid van het onderzoek, want hoe vergelijk je resultaten van examens, vraag ik me af en hoe zeker is dat student A precies die vervuiling tijdens zijn examen heeft moeten meemaken (maar ik ben dan ook een leek op vele zo niet alle fronten) om maar een paar vragen te stellen.

Bron: Science Daily

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.