Coca-Cola, Pepsi en Nestlé weer grootste kunstofvervuilers

Kunststofafval uit oceaan geveegd

Troep uit de oceaan

Coca-Cola, concurrent PepsiCo en Nestlé zouden volgens Break Free from Plastic in hun jaaroverzicht geen enkele vooruitgang hebben geboekt bij het terugdringen van het kunststofafval. Coca-Cola wordt al grootste kunststofvervuiler aangemerkt door die organisatie.
Coca-Cola-flessen werden het meest aangetroffen op, onder meer, stranden, rivieren en in parken in 51 van de 55 bekeken landen. Het vorig jaar waren dat er 37 van de 51. Het Amerikaanse frisdranksymbool ‘versloeg’ daarmee concurrent PepsiCo en Nestlé. Coca-Cola flessen werden 13 834 keer aangetroffen, tegen PepsiCo 5155 keer en Nestlé-verpakking 8633 keer. De verpakkingen werden gevonden door 15 000 vrijwilligers over de hele wereld. Dit jaar werden er 346 494 kunststofproducten gevonden tussen het zwerfvuil, waarvan bijna tweeederde was gesierd met de naam van de fabrikant.
Cocoa-Cola meldde dit jaar dat het niet af wilde van de kunststof flessen, aangezien die populair zouden zijn bij de consument. Coca-Cola, PepisoCo, Nestlé en Unilever zouden volgens een rapport van hulporganisatie Tearfund van maart schuldig zijn aan een halfmiljoen ton kunststofafval per jaar in zes ontwikkelingslanden. “De grootste vervuilers zeggen hard te werken aan een oplossing van het afvalprobleem maar gaan gewoon door met wegwerpveropakking”, zegt Emma Priestland van Break Free from Plastic. De enige oplossing is volgens Priestland om te stoppen met wegwerpverpakking en over te gaan op hergebruik. Daar zouden die drie bedrijven volgens haar leidend in moeten zijn.

Wegwerkzakjes

Dit jaar bestond een groot deel van het verzamelde afval uit wegwerpzakjes die worden gebruikt voor kleine hoeveelheden mosterd, mayo, shampoo en dergelijke. Sigarettenpeuken waren een goede twee gevolgd door de flessen (-jes). Volgens Simon Mbata van de Zuid-Afrikaanse afvalassociatie is de meerderheid van de kunststoffen die zijn aangetroffen niet te herverwerken. “We vinden dat overal in onze afvalstroom. Wat niet kan worden herverwerkt moet niet worden geproduceerd.”
Coca-Cola zegt te werken aan een oplossing. In 2030 zou elke fles terug moeten komen om te worden herverwerkt. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn C-C? Vele jaren geleden bestond er al een statiegeldsysteem. Hoe moeilijk is dat weer in te voeren, sukkels? Overigens zou, wat mij betreft, dat bedrijf moeten worden geliquideerd vanwege verregaande overbodigheid, maar dat is weer een andere, overigens niet onbelangrijke, kwestie.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.