België bij lange na niet op ‘klimaatkoers’, Nederland nauwelijks beter

Connie Hedegaard

Connie Hedegaard, EU-commissaris klimaatbeleid


België is opnieuw gedaald in de jaarlijkse rangschikking van een zevenenvijftig landen (plus de EU) op het vlak van de strijd tegen de klimaatverandering, opgesteld door milieuorganisaties. Het land staat op de 40ste plaats (-5) in de ‘Climate Change Performance Index 2021’, nadat het vorig jaar ook al vier plaatsen gezakt was. België is daarmee een van de slechtstpresterende landen van West-Europa. Nederland is gelijkgebleven op die lijst op een tamelijk teleurstellende 29ste plaats. Zweden scoort het best op een vierde plaats (de eerste drie plaatsen zijn niet vergeven), met het Verenigd Koninkrijk als opmerkelijke vijfde.
De index wordt sinds 2005 jaarlijks samengesteld door Germanwatch, NewClimate Institute en Climat Action Network. Er werken 400 energie- en klimaatexperts aan mee, van wie een groot deel leden van milieu-ngo’s. De rangschikking, die als onafhankelijk wordt voorgesteld, analyseert het klimaatbeleid van zevenenvijftig landen en de Europese Unie, die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90% van de wereldwijde broeikasgassen. Dat gebeurt op basis van veertien criteria, onderverdeeld in vier categorieën: de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van hernieuwbare energie, de energie-efficiëntie en het klimaatbeleid.
België scoort niet alleen slecht op de uitstoot van broeikasgassen, maar ook bij het gebruik van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatbeleid. Dat leidt dan ook tot een lage totaalscore. België zou niet voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs dat de opwarming onder 2°C moet houden en indien mogelijk zelfs onder 1,5°C.
Nederland presteert slecht op de terugdringing van broeikasgassen, evenals op het punt van duurzame energie, matig op dat van het energierendement en (heel merkwaardig) voldoende op het punt van klimaatbeleid, zo valt in het rapport te lezen.

Drie eerste plaatsen leeg

Zoals de voorgaande jaren werden de eerste drie plaatsen van het klassement niet ingevuld omdat geen enkel land volgens de auteurs van de index een voldoende ambitieus klimaatplan op tafel heeft gelegd. De vierde plaats, voor het best presterende land in het klassement, gaat opnieuw naar Zweden met het Verenigd Koninkrijk als, opmerkelijke, vijfde. Met de 40ste plaats is België een van de slechtste leerlingen van West-Europa. Duitsland staat 19de, Frankrijk 23ste en Nederland, zoals gezegd, 29ste. De laatste plaatsen zijn opnieuw voor klimaatzondaars Saoedi-Arabië (60ste) en de Verenigde Staten (61ste).

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.