Geknutsel aan klimaat kan averechts werken

Plaat tegen aardopwarming

Er werden en worden allerlei vaak waanzinnige ideeën bedacht om de aardopwarming te temperen. Dit zou je een plaat-voor-je-kop kunnen noemen.


Er zijn altijd weer optimisten, vaak zijn dat blije ingenieurs, die allerlei technische oplossingen bedenken om de klimaatopwarming af te remmen. Het rondstrooien van reflecterende en/of warmteabsorberende  deeltjes in de stratosfeer is er daar een van. Onderzoekers van de universiteit van Reading (VK) hebben zo hun bedenkingen.  Die maatregel zou wel eens averechts kunnen uitwerken, denken ze. Die zou kunnen leiden tot een terugval van wel 30% neerslag in de tropen, met alle nefaste gevolgen van dien.
Al jaren wordt er door ook wetenschappers gepraat over technieken om zonlicht te blokkeren. Dan kunnen we lekker doorgaan met het opstoken van fossiele brandstoffen. De meeste van die ideeën werden afgevoerd als te waanzinnig. Een van de realistischer plannen is dat om zonlichtweerkaatsende deeltjes in de hogere atmosfeer los te laten. Iets dergelijks gebeurt ook als vulkanen aswolken uitspugen. Een groep onderzoekers van de universiteit van Reading heeft eens zitten rekenen aan dat idee: een injectie van zwaveloxide op grote hoogte boven de evenaar. “We hebben kunnen aantonen dat dat een onbedoeld neveneffect heeft voor een groot deel van de aarde”, zegt onderzoeker Andrew Charlton-Perez. De deeltjes absorberen niet alleen warmte van de zon, maar ook van de aarde. Dat vermindert de uitstroom van lucht en vermindert, daarmee, de neerslag in de tropen. Die vermindering zou wel eens zo’n derde kunnen zijn. De verdroging zal zou zo snel plaatsvinden dat er geen mogelijkheid is dat het ecosysteem of de mens zich kan aanpassen.

Niet iedereen accepteert de uitkomst van de Engelse rekenpartij klakkeloos. “Ik ken geen serieuze wetenschapper die meteen 100 000 ton zwaveloxide wil injecteren in een wereld die 4 graden warmer is geworden”, zegt Matt Watson van de universiteit van Bristol die het idee op zijn merites bekijkt. “Te stellen dat iets niet werkt op basis van een extreem scenario is geen zinnige bijdrage aan de discussie.”
Charlton-Perez houdt zijn conclusies echter overeind.  “We werkten inderdaad met een erg extreem scenario, waarbij we veel kooldioxide hebben genomen en een methode om de effecten van die hoge concentratie tegen te gaan. Desondanks hebben we het effect duidelijk kunnen lokaliseren. We denken dat het zo gaat, ook al gebruik je veel minder zwaveloxide.”

Het VN-klimaatforum (IPCC) stelt in zijn recente verslag dat ook dit soort mogelijkheden om de temperatuurstijging in bedwang te houden moeten worden onderzocht. De meeste van deze ideeën zijn nog maar nauwelijks verder gekomen dan de ideefase. Of we het nou leuk vinden of niet, de vermindering van het verstoken van fossiele brandstoffen om klimaatopwarming af te remmen is op het ogenblik onze enige echte optie dat te bereiken.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.