Ziek door windmolens? Kennelijk

WindmolensKun je ziek worden van windmolens. Kennelijk wel, want een Franse rechter in Toulouse heeft het echtpaar Fockaert een schadevergoeding toegekend van maar liefst € 110 000. Dat zou hebben geleden aan het ‘windmolensyndroom’.
Het paar zou een hele reeks gezondheidsproblemen hebben gehad zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartritmestoornissen en duizeligheid. Volgens hun waren die klachten het gevolg van zes windmolens die 700 m van hun huis waren neergezet in de buurt van Fontrieu in het zuiden van Frankrijk. Dat was al in 2008 gebeurd, maar de klachten begonnen pas vijf jaar later. Dat zou volgens het echtpaar het gevolg zijn van het kappen van bos tussen hun erf en de dichtstbijzijnde molen.
“We begrepen het niet meteen, maar beseften gaandeweg dat het de molens moesten zijn”, zei Christel Fockaert. “De turbines ‘flitsen’ elke twee seconden. We moesten buiten lampen aanbrengen om dat effect tegen te gaan.” Artsen konden geen aanleiding vinden voor de klachten, maar een deskundige zei dat het windmolensyndroom wel degelijk wetenschappelijk is aangetoond.
Volgens de Australische onderzoekers ging het in feite om een sociologisch verschijnsel. De ‘ziekte’ dook pas op nadat activisten er melding van gemaakt hadden. Ook ander onderzoek maakte korte metten met het ‘windmolensyndroom’. Het echtpaar verhuisde in 2015.

Verworpen

Aanvankelijk werd de klacht niet ontvankelijk verklaard, maar het echtpaar tekende beroep aan. De windmoleneigenaars zullen de schadevergoeding moeten betalen. Ze zouden sedertdien de lichtflitsen (weerschijn zon op wieken??; as) en de snelheid van de wieken hebben aangepast.
Het valt te verwachten dat de uitspraak tot een vloedgolf aan nieuwe klachten zal leiden, maar de advocaat stelde dat elk geval op zich is en succes niet is verzekerd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.