Onze hersens zouden wél nieuwe cellen aanmaken

Hippocampuscel van een rat

Een gekweekte hippocampuscel van een rat (afb: WikiMedia Commons)

Het begint een beetje een welles/nietes-spelletje te worden. Worden er u wel of geen nieuwe cellen in onze hersens aangemaakt tijdens ons volwassen leven? Lang is gedacht dat we het moesten doen met de cellen die we bij onze geboorte kregen, maar gaandeweg leek duidelijk te worden dat er toch in bepaalde delen van onze hersens nieuwe cellen werden gevormd. Tot voor kort: Shawn Sorell van de universiteit van Californië kwam onlangs tot de conclusie dat daar geen sprake van kan zijn. Nu beweren onderzoekers van de Amerikaanse Columbia-universiteit weer dat in een deel van de hippocampus ook nog op hogere leeftijd nieuwe hersencellen worden aangemaakt.
De hippocampus, het deel van de hersens waar ons geheugen en leervermogen zou zetelen, zou gedurende het hele leven nieuwe cellen produceren, zou dit nieuwe onderzoek hebben aangetoond, ook nog op je zeventigste. Oudere mensen zouden net zoveel nieuwe cellen produceren als jongere. De plasticiteit, het vermogen nieuwe bindingen tussen hersencellen te vormen, zou wel met de jaren afnemen.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie op basis van onderzoek van hersens van overledenen, variërend van 14 tot 79 jaar. Die waren weliswaar door geweld om het leven gekomen, maar, tot kort voor hun dood, in goede gezondheid. De onderzoekers zagen daar dat ook in de oudere hersens nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Ze leidden die conclusie af aan het aantal voorlopercellen en onrijpe hersencellen in de hippocampus dat gedurende het leven vrijwel gelijk blijft: in de orde van enkele duizenden cellen.
De nieuwe cellen zouden worden geproduceerd in de getande winding (gyrus dentatus), een onderdeel van de hippocampus. Die nieuwe cellen zouden een rol kunnen spelen bij het vastleggen van nieuwe herinneringen en ervaringen

Het volume van de getande winding blijft stabiel in de tijd, maar het aantal rustende stamcellen dat zich daar bevindt neemt geleidelijk aan af. Die rustende cellen zijn stamcellen die niets anders lijken te doen dan zich te delen, zo meldt bron Futura-Sciences, totdat ze zich omvormen tot hersencellen.ee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.