Opzienbarend: Gezond levende mensen leven langer

Ongezond levenAch ja, af toe trap je een open deur nog eens verder open. Gezond leven is een langer leven, ‘ontdekten’ onderzoekers van de universiteit van Zürich (Zwitserland). Dan hebben we het vooral over roken, ongezond eten, onbeweeglijkheid en alcoholgebruik. Wisten we dat niet al lang? Het schijnt dat onderzoeker Brian Martin en zijn medewerkers voor het eerst de zaken in cijfers hebben vastgelegd. Een gast die rookt, ongezond eet, drinkt en weinig lichamelijke beweging heeft, heeft een 2,5 keer zo hoge kans om rap dood te gaan (mortaliteitsrisico), dan iemand die gezond leeft, heet het. Daar heb ik even moeite mee, want uiteindelijk gaat iedereen dood. Wat handiger geformuleerd lijkt het er op dat een gezonde levenswijze je tien jaar langer laat leven.

Voor hun studie maakten de onderzoekers gebruik van  Zwitsers bevolkingsonderzoek SNC. De onderzoekers keken vooral naar hart- en vaatziektes en naar kanker, omdat die de belangrijkste doodsoorzaken zijn. Van bijna 17 000 mensen, in leeftijd variërend van 16 tot 90 jaar, konden ze de benodigde cijfers vinden. De studie liep van 1977 tot 1993, waarbij de sterftecijfers tot 2008 waren bijgehouden. De invloed van de vier ongezonde factoren was ook zichtbaar als er gecorrigeerd werd voor zaken als bloeddruk en gewicht.
Volgens onderzoekster Eva Martin-Diener (kennelijk de vrouw van) is het effect van elke factor aanzienlijk, maar is roken de schadelijkste. Vergeleken bij de groep van niet-rokers, hebben rokers een 57% hogere kans om vroegtijdig te sterven. Voor ongezond eten, te weinig beweging en alcoholmisbruik ligt dat cijfer rond de 15%. Brian Martin: “We waren zeer verbaasd dat de vier factoren tezamen een 2,5 keer hoger risico gaven te zien.” Dat betekent dat een man van 75 die alle vier de ondeugden beoefent een kans van 35% heeft om tien jaar ouder te worden, tegen 67% voor een ‘geheelonthouder’ (bij vrouwen zijn die cijfers resp. 47% en 74%).
Een ongezonde leefstijl heeft ook effect op de langere termijn, aldus Martin. Bij 45- tot 55-jarigen is dat effect op de mortaliteit nog niet zo groot, maar wel bij de 65- tot 75-jarigen. Die 75-jarige gezondlevende man heeft (dus) 67% kans om tien jaar ouder te worden, net zo veel als een ongezond levende man die tien jaar jonger is.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.