Cactusvijg en zeewier werkzaam tegen Parkinson en Alzheimer (?)

De vijgcactus en bruinzeewier zouden helpen tegen Parkinson en Alzheimer

De vijgcactus en bruinzeewier

De Middellandse Zee zit vol onvermoede ’talenten’. Het Middellandse Zee-dieet wordt allerwegen als gezond en levensverlengend beschouwd, maar de zee en omgeving bevat, volgens onderzoekers, zelf ook ‘verjongingsbronnen’ . Zo zouden stoffen die gevonden zijn in planten als bruin zeewier en de cactusvijg, die overdadig voorkomen in het Middellandse Zeegebied, symptomen helpen bestrijden van hersenziektes als de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Die stoffen gaan een reactie aan met de eiwitklonteringen in de hersens die karakteristiek zijn voor die aandoeningen, waardoor die minder giftig voor de hersencellen zouden worden. 

Onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en van Malta denken dat het Middellandse Zeegebied een ‘verjongingsbron’ is. “We onderzoeken al langer planten in en rond de Middellandse Zee op stoffen die invloed hebben om eiwitplaques”, zegt onderzoeker Neville Vassallo van de universiteit van Malta. “De duidelijke effecten van de verbindingen uit de cactusvijg en bruin zeewier bevestigen dat die zoektocht niet vergeefs is geweest.
De effecten van de verbindingen werden eerst uitgeprobeerd op bakkersgist met klonteringen van beta-amyloïde-eiwit, die van de beruchte Alzheimerplaques. Door behandeling daarmee ging de gezondheid van de gist aanzienlijk vooruit. Dat moedigde de onderzoekers aan de proeven te herhalen bij  fruitvliegjes die opgezadeld waren met een Alzheimerachtige ziekte.

Gemeenschappelijke mechanismes

Behandeling met een zeewierextract zorgde ervoor dat de fruitvliegjes twee dagen langer leefden dan onbehandeld, met de cactusvijg (van de vijgcactus) wel vier dagen. Een dag in een fruitvliegleven zou je kunnen gelijkstellen aan een mensenjaar, stellen de onderzoekers. Geen slecht resultaat. Door de behandeling verbeterde ook de bewegelijkheid van de zieke vliegjes met 18%.
Ook fruitvliegjes met veel alfasynnucleïne in de hersens, een kenmerk van Parkinson, leefden langer na behandeling met de Middellandse wondermiddelen. Dan lijkt het er op dat de ziektes bepaalde mechanismes overeenkomstig hebben.

“We geloven dat  deze bioactieve stoffen  goede kandidaten zijn in de strijd tegen hersenaandoeningen”, zegt medeonderzoeker Ruben Cauchi van de universiteit van Malta. “Een groot voordeel is dat deze stoffen al gebruikt worden in voeding en cosmetica en een uitstekend veiligheidsprofiel hebben.” Op het ogenblik werken de onderzoekers samen met een bedrijf om de helende middelen uit de planten te isoleren. De stoffen zullen overigens hun werkzaamheid nog moeten bewijzen in dier- en verdere klinische proeven.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.