VS, Rusland Koeweit en Saoedi-Arabië liggen dwars op klimaattop

Kolencentrales en windmolens

Kolencentrales en windmolens bij het Duitse Jackerath, vlak bij de Nederlandse grens (afb: ABC News)

Het was te verwachten dat Trump en andere fossiele regeringsleiders dwars zouden gaan liggen op de klimaattop in kolenland Polen. Het leek een woordenspel, maar het had natuurlijk alles te maken met de weerzin van het viertal landen tegen de in Parijs voorgestelde klimaatmaatregelen. Steen des aanstoots was het rapport dat het VN-klimaatforum onlangs heeft uitgebracht en waarin wordt gesteld dat, willen we de in Parijs afgesproken doelen nog halen, we spoorslags aan het werk zullen moeten om de broeikasgasuitstoot zo snel mogelijk terug te dringen (en meer dan dat). Het viertal wilde slechts kennisnemen waar aanvaarden (‘verwelkomen’) natuurlijk meer op zijn plaats lijkt.

Zondag na de eerste conferentieweek weigerde het viertal het rapport te onderschrijven. “Het is tamelijk opmerkelijk dat vier landen de betekenis van een wetenschappelijk rapport proberen te verkleinen waar ze met alle andere landen zelf hebben om gevraagd.”, zei Alden Meyer van de vereniging van verontruste wetenschappers. Zo opmerkelijk is dat natuurlijk niet. Onlangs probeerde president Trump een wetenschappelijk klimaatrapport uit eigen land onderuit te halen waarvan de strekking hem niet beviel.
Het rapport van het klimaatforum werd alom beschouw als een waarschuwing voor beleidsmakers, dat ten volle ondersteuning verdient en als ijkpunt voor ’s werelds klimaatbeleid zou moeten dienen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de VS het rapport nooit hebben onderschreven. Die houding zal ongetwijfeld mede zijn ingegeven door de gedachte dat het nastreven van de klimaatdoelen het einde van de fossiele branche betekent in 2050.

Geen verrassing

Waarnemers bij de besprekingen zeiden het geen verrassing te vinden dat de twee Golfstaten bezwaar maken. Meyer, een van die waarnemers: “De Saoedi’s met hun meeloper Koeweit liggen al langer dwars.” Volgens hem zijn de beweegredenen van de Russen minder helder. Het standpunt van de VS heeft natuurlijk alles te maken met het verwarde staatshoofd aldaar dat een soort kruistocht is begonnen tegen de wetenschap in het algemeen en de klimaatwetenschap in het bijzonder. “Het is werkelijk een aanfluiting dat een wetenschappelijke wereldmacht zich in zo’n positie heeft gemanoeuvreerd tegenover een rapport waaraan een groot aantal Amerikaanse wetenschappers heeft meegewerkt”, stelt de waarnemer.
De houding van de vier landen geeft weinig hoop op een bemoedigend resultaat over de belangrijke onderwerpen waar alle landen achter kunnen staan. Terwijl de meeste landen ministers of zelfs staatshoofden hebben afgevaardigd hebben de VS maar ook het Verenigd Koninkrijk zich laten vertegenwoordigen door ambtenaren. Het wordt tijd dat Trump wordt afgezet…

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.