Draagbare brandstofcel loopt op urine

Sokken met pomp en brandstofcellen

De pissokken hebben een gepaste kleur (foto: Wulf Voss/EyeEm/Getty)

Wat een gezeik, zou je bijna zeggen, maar het schijnt toch echt waar te zijn. Onderzoekers in Wales (van de universiteit van West-Engeland (?) in Bristol) hebben een draagbare batterij (eigenlijk zijn het brandstofcellen) gemaakt die draait op pis, zeik, urine. Het zit allemaal in je sokken, pissokken.
Meestal wil je die gele vloeistof zo snel mogelijk kwijt, als je aandrang voelt. Sommigen drinken het, maar dan moeten ze wel in zeer benarde omstandigheden verkeren zoals een dag of vijf in de woestijn, maar je schijnt urine ook te kunnen gebruiken om een batterij mee op te laden of eigenlijk zijn het brandstofcellen. Die zitten dan in een paar sokken die zijn ontwikkeld door Ioannis Ieropoulos’s en medeonderzoekers. Door op die pissokken te lopen wordt zo’n 650 ml urine, een volle blaas, door buisjes geperst in bacteriële of biologische brandstofcellen (BBC). De bacteriën in die cellen smikkelen van de voedingsstoffen in de urine en geven daarvoor elektriciteit terug. In labproeven produceerden de brandstofcellen genoeg stroom om een draadloze zender elke twee minuten het bericht “’s Werelds eerste draagbare bacteriële BBC” te laten verzenden.

Stroom uit urine maken is niet nieuw. In het lab van Ieropoulos zijn al BBC’s gemaakt voor een mobiel, een ‘papieren’ zender en dergelijke. Om de bacteriën te voeden is een pompje nodig en dat maakt die pisbatterijen niet erg handzaam. Dan kan je natuurlijk handig gebruik maken van een (toch al) bewegend object zoals een lopende mens. In de pissokken zit een pompje. Onder de voet zitten siliconenbuisjes en ergens bij de enkels de brandstofcellen. Je begrijpt wel hoe dat werkt. “Er is steeds meer draagbare elektronica en flexibele en draagbare biologische vloeistofcellen zijn dan een goed alternatief”, zegt Heather Luckarift, onderzoekster bij het Amerikaanse bedrijf Universal Technology Corporation dat biotechnologie ontwikkelt voor de Amerikaanse luchtmacht. “Het is alleen nog niet duidelijk hoe je de urine er in krijgt. Hoe plas je in je sokken?” Dat is inderdaad nog even een punt, erkent Ieropoulos, maar in bepaalde situaties zouden de gele sokken al dienst kunnen doen. Hij denkt aan kleding waarbij het afvoeren van de urine in is ‘ingebouwd’. Hij denkt dan aan militairen, ruimtevaarders, skiërs en zelfs aan buitenkleding. “Met een beetje fantasie is niet  moeilijk voor te stellen hoe dat er uit ziet.” Het geheel zou goede diensten kunnen doen om, bijvoorbeeld, mensen te kunnen lokaliseren bij rampen, maar het systeem zou ook veel breder worden toegepast om vloeistoffen te laten stromen, denkt Luckarift.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.