Mogelijk snelle therapie voor fobieën

Lycosa tarantuloides, een soort wolfsspin

De Lycosa tarantuloides, een soort wolfsspin

Angsten plagen vele mensen. Als behandeling werkt de confrontatie met het ‘voorwerp’ van angst. Nu schijnt het dat die aanpak in combinatie met een medicijn tegen hoge bloeddruk, in ieder geval bij spinnenvrees (arachnofobie), de behandeling aanzienlijk kan bekorten. In twee minuten schijnen zo mensen dan van die fobie afgekomen te zijn, zo hebben onderzoekers rond Merel Kindt van de universiteit van Amsterdam aannemelijk gemaakt. Ze onderzoeken of dat ook werkt bij andere fobieën
Stel je niet aan, is meestal de reactie die mensen krijgen die door een fobie bezeten worden, vooral als het gaat om totaal ongevaarlijke beesten als spinnen. De confrontatie moet dan een oplossing bieden. In een aantal zittingen worden de lijders dan geconfronteerd met het object van hun angst, in de hoop en verwachting dat die angst daardoor verdwijnt. Lang niet altijd werkt dat en dan nog kan herstel lang duren.
Kindt en haar collega’s gebruikten het middel tegen hoge bloeddruk propanolol, een betablokker. Naast bloeddrukverlagende eigenschappen dempt het middel ook angstgevoelens, maar eerdere studies hebben ook laten zien dat het tot geheugenverlies kan leiden. Voor hun onderzoek had Kindt 45 fobici tot haar beschikking. De helft kreeg na een confrontatiezitting een dosis propanolol en de andere (bijna) helft een placebo. Vervolgens werden de proefpersonen weer met een grote spin, een soort wolfsspin, geconfronteerd. De proefpersonen die de betablokker hadden gekregen reageerden duidelijk minder angstig dan de controlegroep. Het bleek dat die vermindering van de angst ook een jaar later nog stand had gehouden.
De onderzoekers denken dat een soort geheugenverlies de gedachte aan de verankerde spinnenangst die door de confrontatie is ontstaan heeft weggevaagd. Kindt: “Nu krijgen patiënten met angststoornissen of een posttraumatische aandoeningen verschillende zittingen met een cognitieve gedragstherapie of dagelijks medicijnen, om de symptomen te verminderen of de storing te verhelpen.” Als dat allemaal goed uitpakt, dan wordt het behandelen van fobieën een stuk eenvoudiger, maar dat moet nog wel eerst even bewezen worden.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.