Windenergie geen aardopwarmer

Roscoe-windpark

Het Roscoe-windpark in Texas (VS) (foto: Wikicommons)

Amerikaans onderzoek uit 2012 zou aannemelijk hebben gemaakt dat windparken in Texas er verantwoordelijk voor zijn dat de temperatuur lokaal met 0,7°C zou zijn toegenomen. Recent Europees onderzoek zou tot de conclusie kunnen leiden dat windenergie nauwelijks effect heeft op het klimaat. Je zegt het maar.Het zou natuurlijk uiterst merkwaardig zijn dat windenergie, een van de wapens in de strijd tegen aardopwarming, mede schuldig zou kunnen zijn aan de aardopwarming. De Europese onderzoekers kwamen tot de conclusie dat ook bij verdubbeling van windenergie in 2020, windturbines niet of nauwelijks effect hebben op het continentale klimaat. Daarbij teken ik maar even aan dat windenergie juist wordt ingezet om effect te hebben op het klimaat, maar dat bedoelen de onderzoekers kennelijk niet.
Ondanks alle tegenwind (‘Windkracht draait op subsidie’) is het opgestelde windvermogen in de wereld de laatste tien jaar vertienvoudigd. Europa is het dichtst bewindturbiend. Er zijn echter ook bedenkingen. Het belangrijkste nadeel van windenergie is dat dat alleen wat oplevert als het waait. En hoe zit het met de effecten van die steeds grotere windparken op het microklimaat?

Voor het onderzoek, dat onder leiding stond van het Franse instituut voor klimaat- en milieuonderzoek in Gif-sur-Yvette, werden alle Europese windturbines in kaart gebracht en er werd een klimaatmodel voor Europa gemaakt om simulaties mee uit te voeren: zonder windturbines, met de werkelijke stand van 2012 en met de voor 2020 voorspelde ‘windkracht’. De effecten die windmolens op de omgeving kunnen hebben, zijn het gevolg van veranderde luchtstromingen en turbulenties. De wieken van zo’n molen klutsen de onderste atmosfeer voortdurend door elkaar.
Het resultaat van die rekenpartij was dat er wel enig effect viel te noteren, maar dat dat duidelijk minder was dan eerder aangenomen. Als de twee uiterste scenario’s (zonder windenergie en de situatie uit 2020) met elkaar werden vergeleken, dan konden alleen verschillen gevonden worden in de winter. De windturbines zouden er ook de oorzaak van kunnen zijn dat uit het westen komende depressies door turbineturbulentie naar het noorden zouden afbuigen. Dat zou er toe leiden dat het vooral in West-Europa in de winter minder regent en sneeuwt. Die effecten bleken gering, in de orde van een 0,5%. Die zouden wegvallen tegen de jaarlijkse schommelingen, stelt onderzoeker Robert Vautard van het Franse onderzoeksinstituut. Ook het effect op de wintertemperatuur zou beperkt zijn: niet meer dan 0,3°C en dan alleen nog in bepaalde gebieden. Op zee zouden de effecten nog geringer zijn dan op land, waarschijnlijk omdat de luchtlagen boven zee gelijkvormiger zijn. Als die door turbulentie ‘geklutst’ worden, verandert er niet veel. Kortom, de boodschap is: windenergie draagt niet of nauwelijks bij aan de aardopwarming. Ik zit dan altijd weer met de vraag: hoe goed is dat model?

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.