Commerciële kernfusie over vijf jaar? Wie houdt wie voor de gek?

Helionreactor

De Helionreactor produceert direct elektrische energie uit fusie-energie (afb: Helion Energy)

Kernfusie is het verschijnsel dat onder meer onze zon aan het ‘gloeien’ houdt. Dat wordt gezien als een ‘schone’ vorm van kernenergie, doordat bij dat proces geen radioactieve materialen worden gebruikt of ontstaan. Het zou een grote belofte zijn maar een die steeds maar vijftig jaar in de toekomst zal worden ingelost. Nu schijnt Microsoft met het bedrijf Helion Energy (zonne-energie) te hebben afgesproken in 2028 fusiestroom te gaan leveren in 2028. Dan denk ik (=as) wie houdt  u wie voor de gek (of heb ik=as iets gemist?)?
Kernfusie is het samensmelten van kernen van waterstofisotopen tritium en deuterium tot helium. Een groot probleem is dat op aarde weinig tritium bestaat. Die isotoop zou moeten worden ‘gekweekt’ door lithium met neutronen (die bij de fusiereactie vrijkomen) te beschieten.
Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan om met behulp van kernfusie elektrische energie op te wekken. Vooralsnog is het nog niet echt gelukt om met een fusiereactor meer energie op te wekken dan de gigantische temperaturen die daarvoor nodig zijn aan energie kosten. In Frankrijk wordt al vele jaren aan een gogantische proefreactor gebouwd, ITER, die voor het eerste een positieve energiebalans zou moeten demonstreren. Volgens sommige onderzoekers zou het gebrek aan tritium dit vele miljarden kostende project wel eens een vroegtijdig en onverhoopt einde kunnen bezorgen.

Volgens Futura-Sciences zou Microsoft in 2028 50 MW afnemen, maar dat is een vermogen geen energie (arbeid). Bedoeld is waarschijnlijk 50 MWjaar. In de overeenkomst zouden boetes zijn opgenomen als Helion niet levert (lan leveren, maar het bedrijf denkt al in gigawatts, twintig keer het vermogen dat Microsoft wil gebruiken.

3He

Overigens gebruikt Helion een andere fusiereactie dan de hierboven beschrevene. Het smelt de kern van deuterium en heliumisotoop 3He. Die heliumisotoop is echter zeldzaam en die maken ze dan door eerst deuteriumkernen te laten samensmelten tot 3He. Ook zou met die techniek die fusie-energie direct omgezet kunnen worden in elektrische energie en niet via de aloude methode om met die fusie-energie een potje water te koken en met de stoom een spoel aan het draaien te krijgen in een magneetveld zoals nu bij kernsplitsing en andere stroomcentrales gebeurt. Ik ben benieuwd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.