Hoog cholesterol: minder kans op kanker

Statines een gevaar?

Niet iedereen is even dol op statines

Op basis van de bestudering van gegevens van meer dan een miljoen patiënten over een periode van bijna veertien jaar zijn onderzoekers van de Aston-universiteit in Birmingham (GB) tot de conclusie gekomen dat mensen met een hoog cholesterol minder kans hebben op long-, borst-, prostaat- of darmkanker. Ze legden een relatie met statines, de middelen die mensen met een hoog cholesterolgehalte plegen te slikken. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op een congres over cardiovasculaire biologie FCVB


<“De ontdekking dat er een verband is tussen overgewicht en hoog cholesterol als risicofactoren voor kanker heeft tot opschudding geleid bij onderzoekers en het publiek”, zegt onderzoeker Paul Carter van de Britse universiteit. “Nog opmerkelijker is het dat als hoog cholesterol kanker kan veroorzaken, statines het risico kunnen verlagen. Eerder vonden we een verband tussen hoog cholesterol en borstkanker. Dierenstudies tonen aan dat statines tegen hoogcholesterol het risico op borstkanker verkleinen. We wilden kijken of dat algemener gold bij kanker.”
De onderzoekers bekeken de relatie tussen hoog cholesterol en de sterftecijfers voor long-, borst-, prostaat- en darmkanker, de vier meest voorkomende kankersoorten in het Verenigd Koninkrijk. Ze gingen daarvoor grasduinen in de gegevens van een bevolkingsonderzoek ACALM, waar ook gevallen met hoog cholesterol waren genoteerd. Dat onderzoek liep tussen 1 januari 2000 en 31 maart 2013. De sterftecijfers kwamen van het Britse statistiekbureau.
Van de bijna 1 miljoen patiënten in die studie hadden  bijna 8000 mensen longkanker, 5500 borstkanker, ruim 4600 prostaatkanker en bijna 4600 darmkanker. Na correctie voor een aantal zaken rolde uit de analyse van de medische gegevens dat mensen met een hoog cholesterolgehalte in hun bloed een 22% kleiner risico had te overlijden aan longkanker, 43% minder kans te overlijden aan borstkanker, 47% minder kans te sterven aan prostaatkanker en 30% minder kans te sterven aan darmkanker.
Carter: “Er moet iets zijn waardoor mensen met een hoog cholesterolgehalte minder kans hebben te overlijden aan kanker. We denken, mede op basis van eerder onderzoek, dat dat komt door de statines.” Mogelijk dat dat effect ook te zien is bij andere kankersoorten, maar dat, geeft hij toen, is reine speculatie. Dat zou nog nader onderzocht moeten worden.

Statines

Voor medeonderzoeker  Rahul Potluri geeft het onderzoek argumenten de kankerwerende mogelijkheden van statines en ander hartmedicijnen zoals aspirine, betablokkers en ACE-remmers te onderzoeken.” Of dat effect op het sterftecijfer nu aangetoond wordt bij de statines en/of andere hartmedicijnen in combinatie, moet dan kunnen worden vastgesteld. Potluri: “Patiënten met kanker die een grote kans hebben op hart- en vaatziektes zouden sowieso statines moeten krijgen. We kunnen nu nog niet alvast statines geven aan kankerpatiënten.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.