Contactloos opladen kost veel meer energie dan via snoer

Draadloze oplader

Je moet het toestel wel goed op je oplader leggen (afb: OneZero)

Contactloos opladen kost bijna de helft meer energie dan opladen via een draad, zo blijkt uit onderzoek van OneZero. Dat kan zelfs 80% meer zijn als de telefoon niet goed bij de draadloze oplader legt. Daar komt nog eens bij dat zo’n draadloze opladere in de wachtstand constant stroom verbruikt.Vroeger was dat voorbehouden aan dure telefoons, maar het draadloos opladen lijkt steeds populairder te worden onder de makers van die dingen. Het is allemaal vreselijk handig (?), maar het kost ook aanzienlijk meer stroom om het ding op te laden.
Zo kostte het om een Google Pixel 4-toestel helemaal op te laden via usb-aansluiting 14,26 Wattuur, draadloos was daar 21,01 Wattuur voor nodig. Dat kan allemaal nog erger uitpakken als je het toestel niet goed op de (draadloze) oplader legt tot wel bijna het dubbele aan toe.

Miljarden telefoons

Erger nog, in de wachtstand verbruiken de draadloze opladers constant 0,25 W. Dat lijkt weinig, maar is wel 6 Wattuur per dag. Dat komt er nog eens een keer bij en dan zitten we al gauw op het dubbele van een draadoplader.

Er zijn op de wereld zo’n 3,5 miljard mobiele telefoons en dan hebben we het over een aanzienlijke stroomverspilling. Omdat het zo handig is? Dat komt het 5G-netwerk er nog eens aan, dat aanzienlijk meer energie vreet dan het huidige 4G-netwerk. Telkens maar weer blijken wij mensen gigantische energieverspillers te zijn en we leren er weinig van…

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.