5G vreet weer meer energie dan 4G enz.

Wat mmoeten we met 5G?

Hugues Ferreboeuf (afb: van theshiftprojrect.org)

Overal op de wereld wordt er gewerkt aan het opzetten van een (weer) sneller mobiel communicatienetwerk: 5G. Nu moeten we het nog doen met 4G. Hugues Ferreboeuf, die verbonden is aan het Shiftproject, en Jean-Marc Jancovici betogen in de Franse krant Le Monde dat we ons beter eerst van tevoren kunnen bedenken of dat wel nodig is. Het energieverbruik van een 5G-netwerk is drie keer zo groot als dat van een 4-G-netwerk. In een tijdperk en wereld waarin we alle zeilen moeten bijzetten om het klimaat niet te laten ontsporen lijkt zo’n energievretend netwerk niet zo’n goed idee.
We zijn als die jongetjes die helemaal dol kunnen worden van nieuwe speeltjes, stelt het tweetal. Het is nieuw ja, maar is het ook nuttig? In Frankrijk, maar zeer waarschijnlijk ook elders, wordt bij de realisering van het nieuwe netwerk niet gekeken naar het energieverbruik. Er zou een evelatie gemaakt moeten worden van wat dat nieuwe netwerk ons oplevert en wat het ons kost aan, onder meer, gevolgen voor milieu en klimaat, vindt het tweetal dat zich bezighoudt met ‘bescheiden’ technologie. Oliemaatschappijen komen zo langzamerhand in het vizier als het gaat om het terugdringen van de broeikasgasuitstoot, maar hoe zit het met de activiteiten van techbedrijven zoals Apple, Samsung en Google, die ieder jaar maar weer met nieuwe en nog beter systemen op de markt komen, die steeds maar weer meer energie opsouperen?
65% van het energieverbruik van een mobiele aanbieder gaat op aan apparatuur voor bereik. 5G-apparatuur verbruikt drie keer zoveel energie als 4G. Voor dezelfde dekking als bij 4G zijn er drie keer zoveel 5G-‘palen’ nodig.

Bron: Le Monde

2 gedachten over “5G vreet weer meer energie dan 4G enz.

  1. Pingback: Contactloos opladen kost veel meer energie dan via snoer - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

  2. Pingback: 5G zal de broeikasuitstoot van 'numeriek' fiks opdrijven - Geleerd uitschotGeleerd uitschot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.