IJs Oost-Antarctica snel sneller dan gedacht

Oost-Antarctica

Het ‘stabiele’ en lege Oost-Antarctica (afb: WikiMedia Commons)

Vier ijsrivieren in het oosten van Antarctica krimpen, terwijl gedacht werd dat de ijssituatie daar stabiel was.

Oost-Antarctica werd altijd beschouwd als stabiel, terwijl de westkant van dat poolcontinent snel ijs verliest. Onderzoekers hebben echter eens beter naar het oosten gekeken en hoe beter ze keken hoe meer en bleek te zijn veranderd. Vier kleine gletsjers in het gebied dat bekend staat als Vincennesbaai worden razendsnel dunner, zo vertelden de onderzoekers op een bijeenkomst van de Amerikaanse geofysische vereniging in de Amerikaanse hoofdstad Washington.
“Mensen denken dat Oost-Antarctica stabiel is”, zegt glaciologe Helen Fricker van het Scrippsinstituut in La Jolla (Cal), “maar dat ligt er aan waar je kijkt.” De ijsrivieren reageren op het relatief warme oceaanwater, dat tegenwoordig veel dichter bij de ijsmassa komt dan in het verleden en het ziet er niet naar uit dat dat verandert. “Het geeft aan wat er op komst is”, zegt onderzoekleidster Catharina Walker van de NASA.

De gletsjers van de Vincennesbaai liggen in de buurt van een ontwakende Oost-Antarctische reus, een brede ijsstroom die de naam Totten heeft gekregen. De snelheid van die brede stroom versnelde tussen 2001 en 2007, hoogstwaarschijnlijk doordat er water onder het drijvende uiteinde van de gletsjer dat van onderaf deed wegsmelten. Volgens Walker gebeurt iets dergelijks met zijn kleinere buren, volgens Walker.
Haar oog viel op de ‘baai’ toen ze op de kaart zocht naar snel stromende ijsrivieren. Dat bleken de bekeken vier te zijn: Vanderford, Adams, Bond en Underwood genoemd. Dat is niet onbelangrijk aangezien dat deel van Totten en Vincennesbaai genoeg ijs bevat om de zeespiegel met 9 m te laten stijgen.

Jojo

De dikte van het ijs in de Vincennesbaai jojo’t. In de jaren 90 werden de gletsjers dunner. In de jaren nul dikker en weer dunner in 2010. Nu vermindert de dikte elke jaar met zo’n halve meter, veel sneller dan buurman Totten. Dat klopt met de ontwikkeling van de temperatuur die in 2008 steeg en Walker denkt dat er nog meer ‘warm’ water onderweg is. Dat zou betekenen dat er nog meer snelle veranderingen zijn te verwachten in Oost-Antarctica.

Bron: Nature

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.