“Het coronavirus wordt zoiets als het verkoudheidsvirus”

SARS-CoV-2

Een van de eerste foto’s van het nieuwe (?) Coronavirus Sars-CoV-2 (afb: Niaid-RML)

Het coronavirus (voor liefhebbers van moeilijkl: Sars-CoV-2) dat ons nu parten speelt zal op den duur verworden tot een virusje als het verkoudheidsvirus (Koutje gevat? Hatsjoe!), a href=”https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/11/science.abe6522″>verwachten onderzoeksters. Als dat virus endemisch wordt (overal aanwezig is) dan krijgen kinderen er al vroeg mee te maken en dan zal het coronavirus zich voegen bij de verkoudheidsvirussen met milde symptomen, zo voorspellen onderzoeksters rond Jennie Lavine op basis van rekenmodellen.
Het rekenmodel werd gevoed met gegevens van vier gewone coronavirussen die verkoudheid veroorzaken en Sars-CoV-1 (verwant aan -2). De vier verkoudheidsvirussen houden al langer huis onder ons mensen en we hebben er allemaal al op jonge leeftijd mee te maken gehad. Dat beschermt de kinderen op latere leeftijd, als ze weer eens besmet worden, tegen ernstige symptomen maar voorkomt niet dat we zo nu en dan verkouden worden.
Lavine: “Herbesmetting is mogelijk binnen een jaar, maar zelfs als dat gebeurt zijn de verschijnselen mild en het virus kan snel worden verwijderd. Dat geeft het belang aan de onderdelen van afweer tegen Sars-CoV-2 uit elkaar te trekken. Hoe lang duurt de immuniteit die voorkomt dat de ziekte lang duurt en hoe lang ben je immuun voor besmetting? Dat zijn verschillende zaken.”
Er wordt nu onderzoek gedaan hoe lang antilichamen en afweercellen tegen het coronavirus actief blijven na besmetting, stelt de onderzoekster, maar hoe dat vertaalt naar bescherming tegen de ziekte of tegen besmetting is nog niet duidelijk. “In het algemeen kunnen we ons afvragen hoe Sars-CoV-2 zich verhoudt met andere virussen zoals het griepvirus. Dit rekenmodel veronderstelt dat de Sars-CoV-2-immuniteit net zo werkt als bij andere coronavirussen. We weten niet hoe mensen reageerden toen ze die andere coronavirussen voor het eerst kregen op volwassen leeftijd, in plaats van als kind.”

Milder dan griepvirus

Het rekenmodel voorspelt, bij de verschillende aannames, dat het sterftecijfer van Sars-CoV-2 lager zal worden dan van het griepvirus (0,1%) als het coronavirus zich eenmaal onder de bevolking heeft verspreid (endemisch is geworden). “We bevinden ons op onbekend terrein”, zegt medeonderzoeker Ottar Bjornstad van de universiteit van Pennsylvania, ” maar de belangrijkste boodschap van dit onderzoek is dat immunologische factoren er op wijzen dat het sterftecijfer en de noodzaak voor volksvaccinering in de nabije toekomst zullen dalen. We zullen dus alles moeten inzetten om dit verse virus te weerstaan op weg naar endemie.”

Vaccins kunnen het dodental in de komende jaren beperken, maar als dit Sars-virus ‘gemeengoed’ wordt dan wordt het allemaal een stuk minder heftig, is het verhaal. Een probleem is echter dat met de inenting het niet meer voldoende is af te gaan op de symptomen om de besmettingen te volgen. Testen wordt dan belangrijker, stellen de onderzoeksters, vooral bij kwetsbare groepen.
Afgaand op het ziekteverloop bij jonge kinderen lijkt het er op dat in zijn algemeenheid dit voor mensen nieuwe virus niet al te heftig en het sterftecijferlaag is. Overigens gelden die uitspraken dit virus. Er zijn virussen die ook voor kinderen ernstige gevolgen hebben en dan is inenting wel degelijk noodzakelijk.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.