Handwas veroorzaakt minder polymere deeltjes dan machinewas

nanodeeltjes handwas t.o. machinewas

Deeltjes handwas tegenover machinewas (afb: Water)

In nagenoeg elk hoekje van de wereld vindt je bewijzen van het bestaan van de mens. De zeeën en oceanen zitten er vol mee. Kunststofdeeltjes vormen daarvan voorbeeld. Duidelijk is dat het zeeleven daar niet van opknapt. Nu blijkt dat handwas aanzienlijk minder polymere kleine deeltjes veroorzaakt dan machinewas. Doe er je voordeel mee.
Bij het (machinaal) wassen van kunststof producten ontstaan minuscule polymeerdeeltjes van de synthetische garens waarvan die gemaakt zijn. Er is veel onderzoek gedaan naar machinaal wassen, veel minder naar de handwas. Toch wordt in veel landen nog veel met de hand gewassen.
De onderzoekers wasten twee textielproducten (100% polyester en 95% polyester en 5% elastaan, ook een kunstvezel) zowel machinaal als met de hand (zelf?). Bij de handwas van het 100% polyester-product kwamen bij een handwas gemiddeld zo’n 1800 polymeerdeeltjes los, bij de machinewas dik 23 000. Qua gewicht ontstonden er door machinewas vijf keer zo veel deeltjes vrij als bij de handwas. De deeltjes van de handwas waren vaak langer dan die van de machinewas.
Het aantal deeltjes hing ook af van de manier van handwassen. Als er zeep en een wasbord werden gebruikt dan werd het aantal vrijkomende deeltjes groter, maar kwam niet in de buurt van het aantal bij machinewas. Temperatuur, zeepsoort, wasduur en hoeveelheid gebruikt water hadden geen noemenswaardige invloed op het aantal ontstane deeltjes bij de handwas.

Vergroenen

De onderzoekers denken dat hun werk een bijdrage kan leveren aan het ‘vergroenen’ van de wasmethode. Het lijkt mij (=as): allemaal weer op de hand wassen. Laatst kwam er ook een onderzoek voorbij waar zeep van de lijst geschrapt werd. Mijn (leken)mening is dat de grotere hoeveelheid deeltjes in de machinewas toe te schrijven is aan het grotere geweld dat daarbij wordt toegepast. Is dat niet een onderzoeksrichting. Ik zie mensen niet zo gauw weer overstappen naar de handwas. Alhoewel…

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.