‘Sprekende’ aanplakbiljetten

Een 'sprekend' affiche dat kan inbreken in een radioprogramma© Universiteit van Washington

Het ‘sprekende’ affiche speelt stukjes muziek van de aangeprezen groep (afb: universiteit van Washington

Ik denk meteen: dat lijkt me link, aanplakbiljetten die een boodschap op je telefoon zetten, maar het heeft ook wel iets handigs. Als je ergens een aanplakbiljet ziet met, bijvoorbeeld, de aankondiging van een optreden van je favoriete band, dan kun je dat proberen te onthouden of je kunt het biljet meenemen. Je kunt er ook een foto van maken. Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben  nu een systeem ontwikkeld waarbij telefoons of  autoradio’s  via fm een bericht ontvangen van zo’n ‘sprekend’ aanplakbiljet.

De onderzoekers gebruikten een techniek die wel terugverstrooiing  of weerkaatsing wordt genoemd. In feite is dat het fenomeen dat het uitgezonden signaal weerkaatst wordt en naar de zender terugkeert. In dit geval gaat het om het oppikken van een signaal van een plaatselijke fm-zender en vervolgens via een niet gebruikte frekwentie in de buurt van de zenderfrekwentie een bericht of een tekst versturen naar de telefoon of autoradio, zonder de zender te storen. Je boodschap drijft als het ware mee op het fm-signaal.
Zoiets schijnt weinig energie te kosten, iets in de orde van wat Bluetooth en wifi aan extra energie kosten. De nieuwsgierige voorbijganger hoeft alleen maar af te stemmen op de fm-frekwentie die genoemd wordt op het affiche.
De onderzoekers hebben twee proefopzetjes gemaakt. Het eerste is een affiche voor het concert van een groep met stukjes muziek. Met een telefoon kan je die muziek op je telefoon ontvangen als je zo’n 2,5 m van het biljet komt, met een autoradio is 18 m genoeg.

Zweet

Het tweede opzetje is een t-hemd waarin een roestvaststalen draad is verwerkt en, neem ik aan, nog wat elektronica. Dat hemd kan met een overdrachtssnelheid van 3,2 kbits/s gegevens doorgeven aan een telefoon in de buurt. Afhankelijk van welke sensoren er in dat ‘simme’ hemd zitten, zouden, bijvoorbeeld, hartslagen kunnen worden doorgegeven of de vochtigheidsgraad of wat voor een interessante dingen je nog meer van je lijf zou willen weten tijdens het hardlopen.

Het is allemaal hartstikke handig, maar zet je daarmee je auto of telefoon niet wagenwijd open voor aanvallers? Al die verbondenheid leidt tot even zovele mogelijheden digitaal in te breken. Het is is maar een gedachte…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.