Twijfels over kooldioxideopname planten

Een eucalyptusboom

Een eucalyptusboom

In het hele klimaatdebat hebben planten een belangrijke rol. Planten verbruiken kooldioxide en en halen dat broeikasgas dus (massaal) uit de atmosfeer. Meer CO2  in de atmosfeer zou de planten harder doen groeien, die daardoor weer meer kooldioxide nodig hebben. Klopt dat? Onderzoek van de Western-universiteit in Sydney (Aus) doet vermoeden dat dat niet (altijd) waar is, met name in (sub)tropische bossen. Dat zou komen door te voedingsarme bodems. Onderzoek in eucalyptusbossen liet zien dat meer kooldioxide de bomen niet extra deed groeien.

Het is zo mooi en in een kas klopt het ook wel. Als je daar meer kooldioxide in pompt, dan gaan de planten harder groeien. De onderzoekers dompelden een eucalyptusbos drie jaar lang onder in een kooldioxiderijke atmosfeer (550 deeltjes per miljoen in plaats van de huidige 400). Hoewel de fotosynthese daardoor gestimuleerd zou moeten worden bleek die kooldioxiderijke atmosfeer geen enkele invloed te hebben op de groei van de eucalyptus bomen.
In soortgelijk onderzoek in gematigde streken in Europa en de VS zou een extra groei van 23% zijn geconstateerd. De eucalyptus schijnt geen extra koolstof vast te leggen, niet in het hout en niet in de bladeren. Dat verandert als de bomen met fosfor bemest worden. Dan valt er zelfs een groei van 35% te constateren.

Aanpassen

Daaruit concluderen de onderzoekers dat (sub)tropische bossen, zo’n 30% van het wereldbosareaal, op relatief voedselarme gronden ‘bijgevoed’ zouden moeten worden om profijt te hebben van een hogere kooldioxideconcentratie in de atmosfeer. Wellicht moeten de klimaatmodellen bijgesteld worden in dat opzicht.  De onderzoekers vinden in ieder geval dat de modellen voor de koppeling tussen CO2 en klimaat rekening zouden moeten houden met een tekort aan stikstof- en fosforverbindingen (meststoffen) in de bosbodems

In een ander onderzoek hebben Amerikaanse wetenschappers gekeken naar de diffusie van kooldioxide in bladeren via de huidmondjes. Zij kwamen tot de conclusie dat de hoeveelheid kooldioxide die planten opnemen wel eens groter zou kunnen zijn dan tot nu toe aangenomen. De onderzoekers schatten dat tussen 1901 en 2010 de hoeveelheid CO2 die door planten is geabsorbeerd zo’n 1057 miljard ton zou zijn geweest en niet 915 miljard ton. Dat zou betekenen dat in die periode in de klimaatmodellen de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer 17% te hoog zou zijn geschat.

Dit onderzoek zou de modellen kunnen verbeteren op het vlak van de koolstofopname, maar heeft geen invloed op de voorspellingen van de aardopwarming. Het uitbannen van fossiele brandstoffen en de ontwikkeling van duurzame energie blijft even urgent.

Bron: Futura Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.