Parijs bant benzine- en dieselauto’s vanaf 2030

Loco-burgemeester Christophe Najdovski (afb: WikiMedia Commons)

Vanaf 2030 mogen er in de Franse hoofdstad een diesel- of benzineauto’s meer rijden. Diesel zou zelfs al eerder een rijverbod kunnen krijgen in Parijs. Dat maakte de plaatsvervangende burgemeester Christophe Najdovski in een gesprek met radiozender France Info gister bekend.

De Franse hoofdstad kampt al tijden met een sterk vervuilde atmosfeer. Regelmatig mogen delen van de Parijse bevolking zich niet met hun auto in Parijs verplaatsen. Diesels zullen waarschijnlijk al in 2024 worden verboden, als er in Parijs Olympische Spelen worden gehouden. In Frankrijk zullen vanaf 2040 geen nieuwe diesel- en benzineauto’s meer worden toegelaten.

Noorwegen

Ook het Verenigd Koninkrijk heeft soortgelijke plannen en Nederland is zowaar nog wat vooruitstrevender met een verbod voor nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2030. De Groenen in Duitsland stellen een soortgelijke maatregel voor. In Noorwegen zijn er plannen om vanaf 2025 van alle nieuwe wagens te eisen dat ze emissieloos zijn.
Volgens Najdovski, die in de Franse hoofdstad verantwoordelijk is voor verkeer, heeft 60% van de Parijzenaars geen auto.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.