Ontwikkelingsbanken investeren nog volop in fossiel

Parijs met EifeltorenNa het klimaatakkoord in Parijs eind 2015 hebben banken alles bij elkaar in een jaar na die overeenkomst zo’n $ 5 miljard geïnvesteerd in kolen, olie en gas. Dat stellen milieuorganisaties op basis van het jaarverslag over 2016 van OCI en een rapport van klimaatdenktank E3G. Sommige van die projecten werden zelfs voorgesteld als klimaatprojecten. Zo’n term is natuurlijk ook voor tweeërlei uitleg vatbaar.
Volgens een rapport van de OCI hebben zes grote ontwikkelingsbanken in 2016 $ 5 miljard gestoken in fossiele-brandstofprojecten. De investeringen in het opsporen van nieuwe olie- en gasvoorkomens is in 2016 verdubbeld tot $ 2,1 miljard. De investering in schone energie nam overigens ook toe: met eenderde tot $ 11,4 miljard.
Het gaat hierbij om de met publiek geld opererende banken: de Wereldbank, de Europese ontwikkelingsbank, de Afrikaanse ontwikkelingsbank, de Aziatische ontwikkelingsbank, de Europese investeringsbank en de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank.
Het rapport van van klimaatdenktank E3G stelt dat de Wereldbank en de Europese Ontwikkelingsbank de afgelopen jaren even grote bedragen in fossiele-energieprojecten hebben gestoken als in klimaatvriendelijke energieprojecten. “Ondanks het akkoord van Parijs en het feit dat ontwikkelingsbanken de juiste dingen zeggen over het klimaat steken die nog steeds miljarden dollars in olie, gas en kolen”, zegt Alex Doukas van OCI. “Als ze echt mensen willen bevrijden van armoede, dan moeten door de overheid gefinancierde banken geen geld meer steken in het zoeken naar nieuwe bronnen van fossiele brandstoffen.”
“Banken moeten meer investeren in groene ontwikkelingen”, zet Helena Wright van E3G. “Ze zouden de financiering van de zoektocht naar nieuwe fossiele bronnen moeten staken. Die zoektocht is duidelijk niet in de geest van het klimaatakkoord. We hebben nu al genoeg fossiele brandstoffen om de 2°C-grens te passeren.”

Een woordvoerder van de Europese ontwikkelingsbank stelt 2,7 keer meer te investeren in energiegerelateerde klimaatprojecten dan in fossiele brandstoffen. De rapporten hadden niet de leningen meegenomen die naar projecten gingen van partnerbanken.
Met de term klimaatprojecten kan overigens stevig gesjoemeld worden. De aanleg van een kolenhaven in Marokko, waar miljoenen EU-geld in zit, wordt door de Europese ontwikkelingsbank ook als klimaatproject aangemerkt. Taalkundig is daar natuurlijk niks mis mee.

Wereldbank

Ook de Wereldbank is op zijn pik getrapt. De, in feite, overheidsbank zou in de afgelopen vijf jaar ruim $ 11 miljard hebben uitgegeven aan vernieuwbare energie en $ 4,5 miljard aan energiebesparing. “We zijn nu de grootste multilaterale financierder van hernieuwbare energie en energiebesparing on ontwikkelingslanden”, aldus een woordvoerder.
Volgens het OCI-rapport vervijfvoudigde de Aziatische ontwikkelingsbank zijn investeringen in fossiel, zij het in 2016 alleen nog in aardgas, de voor het klimaat minst schadelijke fossiele vorm. Ook de Wereldbank leende fors meer uit voor dergelijke projecten. Van de zes met publiek geld opererende banken is de inter-Amerikaanse bank het groenst. Die ontwikkelingsbank gaf tussen 2013 en 2015 vijf keer meer uit aan groene energieprojecten dan aan fossiele projecten.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.