Musks Neuralink beschuldigd van diermishandeling

Aapje speelt Pong

Aapje speelt Pong (afb: Neuralink)

Elon Musk timmert aan alle kanten hard aan de weg. Zo wil hij hersens van mensen verbinden met computers. Daar houdt zijn bedrijf Neuralink zich mee bezig. Voor die verbinding doet het bedrijf proeven met apen. Nu wordt Neuralink beschuldigd van diermishandelingen. Nog maar zeven van de 23 proefapen die aan de proeven deelnamen zijn in leven.

Neuralink heeft bij heel wat mensen en zeker bij wetenschappers op zijn minst de wenkbrauwen doen fronsen. Nu  heeft het bedrijf een klacht aan de broek gekregen wegens diermishandeling, zo meldt Business Insider. De klacht is neergelegd bij het ministerie van landbouw door het comité van artsen voor verantwoordelijke geneeskunde. Het comité zegt te beschikken over honderden pagina’s met beschrijvingen van proeven die zijn uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Californië in opdracht van Neuralink.

Uit die documenten blijkt dat de proeven met hersenimplantaten op een onwettige manier zijn uitgevoerd. Die zouden tevens hebben geleid tot uitzonderlijk lijden van de proefdieren door onvoldoende adequate zorg. Met ten minste 23 proefdieren zijn tussen 2017 en 2020 proeven gedaan. Daarvan waren er na de proeven nog zeven in  leven. Het comité beschuldigt Neuralink en de universiteit van verschillende wetsovertredingen zoals het niet toepassen van pijnbehandelingen of verdoving.

Pong

In april vorig jaar liet Musk trots zien dat een aap het videospel Pong speelde met behulp van een computer/hersenverbinding. Dat filmpje wordt wat wrang als je bedenkt hoe dat resultaat tot stand is gekomen. De universiteit stelt dat aan alle wettelijke eisen van het ministerie van landbouw is voldaan bij de proefneming.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.