EU wil ki aan regels binden

De Europese Unie is bezig regels te maken voor (het gebruik van) kunstmatige intelligentie. De EU zou de eerste overheid zijn die ki aan regels bindt (indien het voorstel wordt aangenomen door de 27 EU-landen). Volgens de Britse krant the Guardian zou het Europese Parlement zijn zegen over het voorstel hebben uitgesproken. Daarbij komen tal van ki-toepassingen aan de orde zoals het gebruik in de medische diagnostiek, in droons in kletsbots als ChatGPT e.d.
Volgens EU-commissaris Thierry Breton (interne markt) heeft ki grote gevolgen voor tal van zaken. Hij vindt het geen moment om de pauzeknop in te drukken. “We moeten snel handelen en verantwoordelijkheid nemen.” Er zal ongetwijfeld nog heel wat gesleuteld worden aan het voorstel. Landen zullen biometrische toepassingen willen kunnen gebruiken bij het bestrijden van de misdaad dus lijkt een verbod op gebruik gezichtsherkenning door de politie niet haalbaar.
Zo zou ook moeten worden vermeld waar ki-systemen hun ‘wijsheid’ vandaan hebben om schending van de auteursrechten te kunnen nagaan. De EU wil, heel ambitieus, eind van dit jaar de wet ‘rond’ hebben, maar die zal dan op zijn vroegst in 2026 van kracht worden. In de tussentijds zullen de driftig doorontwikkelende ki-bedrijven binnen de perken gehouden moeten worden.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.