ChatGPT-4 slaagt voor de Turingproef

Turingproef

Turingproef: proefpersoon (poppetje) bepaalt of antwoord/tekst van een machine (computer) of mens (poppetje) komt (afb: WikiMedia Commons)

De Turingtest is een experiment  beschreven door Alan Turing beschreef de zogeheten Turingproef die machine-intelligentie en menselijke intelligentie met elkaar vergeleek. Als mensen niet meer wisten of iets van een machine of mens afkomstig was, dan had de machine de mens geëvenaard en was, zoals dat nu genoemd wordt, die machine geslaagd voor de Turingproef. Het verhaal gaat dat de vierde versie van ChatGPT dat kunstje heeft geflikt. Dat zou voor het eerst zijn, maar er zouden al veel eerder systemen voor die proef geslaagd zijn..
De vijfhonderd deelnemers aan die proef moesten mens van machines onderscheiden. Ze kregen in drie gevallen antwoord van een machine en in een geval van een mens. Naast GPT-4 waren ELIZA, een ki-systeem uit de jaren ’60, en GPT-3.5 de ‘machines’.  In 54% van de  gevallen werd GPT-4 voor mens aangezien door de deelnemers. ELIZA scoorde 22% en GPT-3.5 50%. De mens 67%.

Overigens is lang niet iedere wetenschapper er van overtuigd dat de Turingproef correct aangeeft dat de machine-intelligentie met de menselijke vergelijkt. Die proef zou te simplistisch zijn.

Bron: livescience.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.