Niet-dierlijk leer in de maak

Ananasleer

Het leermaakproces (afb: Taweechai Amornsakchai et. al/Sustainability)

Leer is geweldig materiaal, maar daar heb je wel dode dieren voor nodig. Al vaker is geprobeerd een groen en diervriendelijk alternatief voor leer te ontwikkelen, maar nu denken onderzoekersters van de Mahidoluniversiteit in Thailand dat alternatief gevonden te hebben: een combinatie van ananasvezels en natuurrubber.Men neme de vezels van het blad van een ananasplant. Die vezels worden al of niet behandeld met natronloog voor de betere leereigenschappen. Men make daarvan vellen volgens de papierproductiemethode en overtrekke het geheel met natuurrubber. Men voege nog enige lijmige ingrediënten toe en klaar is Kees (of Truus).

Bij halfom ananasvezels en halfom natuurrubber werden de beste resultaten bereikt, melden de onderzoekersters rond Taweechai Amomsakchai, vooral met ananasvezels die met natronloog behandeld waren. Dat ‘groene leer’ was zachter en had een grotere treksterkte dan ananasleer met onbehandelde vezels.
Daarmee zou het ananas’leer’ niet alleen gelijkwaardig zijn aan dierlijk leer maar ook beter presteren dan andere leeralternatieven zoals dat van paddenstoelen.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.