Scheten als medicijn?

SchetenEerst even gekeken of het nog geen 1 april was. Nee dus. Vervolgens of het tijdschrift waarin het onderzoek gepubliceerd werd niet een of ander flutblaadje was. Ik kende het niet, maar het is het blad Medicinal Chemistry Communications, het officiële orgaan van de Europese vereniging van medische scheikunde. Dat lijkt solide. Dan de boodschap: scheten genezen ziektes. Of eigenlijk moet ik zeggen: zwavelwaterstof, het rotte-eierengas dat ook nog eens als vrij giftig te boek staat, voorkomt in lage concentraties het afsterven van de mitochondriën in de cel. Mitochondriën leveren de energie die een cel nodig heeft.
Bij allerlei ziektes leggen de mitochondriën vaak het loodje, waarna de cel sterft. Het voorkomen van die celdood zou datt fatale proces kunnen stoppen, die door bepaalde ziektes in gang wordt gezet. Daarmee zouden, onder meer, beroertes, ziektes of hartfalen kunnen worden voorkomen, zo suggeren de onderzoekers van de Britse universiteit van Exeter.
Als cellen door ziekte ‘onder druk’ komen te staan, maakt het lichaam kleine hoeveelheden zwavelwaterstof aan om de mitochondriën te beschermen, verklaren de onderzoekers. “Wij gebruikten dit natuurlijke proces door een verbinding te gebruiken, AP39, die langzaam zwavelwaterstof vrijgeeft aan met name de mitochondriën.”, zegt onderzoeker Matt Whiteman. “De resultaten van ons onderzoek laten zien dat belaagde cellen die met AP39 behandeld worden in leven blijven.”
Nog niet meteen hoera roepen, of ruftende vriendjes uitnodigen als je ziek bent, want voorlopig is dat effect alleen nog maar aangetoond bij losse cellen in een petrischaaltje die blootgesteld werden aan zwavelwaterstof. Uiteraard willen de onderzoekers hun ’truc’ ook uitproberen op mensen van vlees en bloed. Werkt het dan ook en hoe dan? Via inademing? We moeten nog even geduld hebben.

Bron: Time (afb.: female.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.