Afstand houden effectiefst tegen virusverspreiding

Effect virusmaatregelen

De spreiding van het effect van de diverse maatregelen is aanzienlijk. Dat heeft mede te maken met het tijdstip van ingrijpen (afb: UniMed)

Een slimme combinatie van zachte maatregelen kan erg effectief zijn tegen het afremmen van de verspreiding van het coronavirus, zonder dat mensen verplicht thuis moeten blijven, blijkt uit onderzoek van de Meduni in Wenen. De onderzoekers bekeken het effect van zo’n 4500 overheidsmaatregelen en maakten een lijst van de effectiefste maatregelen om de verspreiding van de besmetting binnen de perken te houden. “Afstand houden werkt goed, maar de sluiting van onderwijsinstellingen lijkt verreweg de effectiefste maatregel”, zegt hoofdonderzoeker Peter Klimek.

Ook erg effectief is het verbieden van kleinere bijeenkomsten (zoals het sluiten van winkels en horeca en thuiswerken), reisbeperkingen, goede communicatie over de risico’s vooral in de gezondheidszorg, maar ook voor het instellen van veiligheidsprotocols in bedrijven, het openbaar vervoer e.d. “Maar geen van al die maatregelen op zich is voldoende om het reproductiegetal (die roemruchte R; as) onder de een te krijgen”, zegt medeonderzoeker Nils Haug.
“De effectiefste maatregel – het sluiten van onderwijsinstellingen – heeft maar een effect op het reproductiegetal van -0,34 op zijn best. In het algemeen wordt er van uit gegaan dat zonder ingrijpen dat reproductiegetal ongeveer drie is (elke besmette steekt drie onbesmette personen aan; as). Alleen de scholen sluiten en verder niks maakt dat elke besmette gemiddeld 2,7 mensen besmet en geen drie.”

Om de lijn onder de een te krijgen zullen landen daarom een slimme combinatie van maatregelen moeten treffen, hoe eerder hoe beter, stellen de onderzoekers. Haug: “Tijd is de helft van de strijd. Mondmaskers blijken het effectiefst te zijn in landen waar dat vroeg is aangeraden in vergelijking met landen waar die later (in het besmettingstraject; as) verplicht werden. We zagen een patroon: vroeg en vrijwillig is beter dan laat en verplicht. Behalve bij mondkapjes was dat ook zo het isoleren van mensen met coronasymptomen of veiligheidsmaatregelen op de werkplek.” Vroeg in actie komen lijkt dus het halve werk om een epidemie in de greep te houden.

Minder ingrijpend

Opsluiting was ook effectief als daartoe vroeg besloten werd, maar die heeft geweldige sociale, economische en culturele gevolgen. Haug stelt dat hun onderzoek in dat het onderzoek goed nieuws brengt. “We hoeven mensen niet direct aan de ingrijpendste maatregelen te onderwerpen om de curve om te buigen. Met de goede combinatie van mindere ingrijpende maatregelen kan het reproductiegetal aanzienlijk worden verminderd.”

De onderzoekers hebben voor hun studie geput uit gegevens die zijn verzameld in de eigen coronadatabank (CCCCSL), die ook door de wereldgezondheidsorganisatie wordt gebruikt. Die bevat bijna 4600 maatregelen die in 76 verschillende gebieden in de wereld zijn genomen, onder meer Hongkong, twintig Amerikaanse staten, Japan en Europese landen.
Voor hun analyse gebruikten de onderzoekers vier verschillende methoden. Klimek: “Die erg verschillende benaderingen kwamen tot opmerkelijk gelijke uitkomsten. Dat geeft vertrouwen in de ranglijst. We denken dat die lijst erg kan helpen om een tweede golf te bestrijden.”

Bron:Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.