Siberië brandt volop bij hoge temperaturen

Siberië brandt

Veel branden in Siberië worden niet geblust (afb: phys.org)

Het lijkt een terugkerend seizoensverschijnsel te worden (al zou het best kunnen dat me iets ontgaan is): de jaarlijks terugkerende grootschalige branden in Siberië. Volgens de Russische bosautoriteiten woedden er zaterdag zo’n driehonderd branden. Die branden gaan gepaard met een voor dit deel van de wereld ongekend hoge temperaturen. Ongetwijfeld hebben beide fenomenen met elkaar te maken.

Zowel het aantal als de intensiteit van de branden in Siberië en deels ook in Alaska zijn sinds midden juni toegenomen. Dat heeft in die maand geleid tot de hoogste kooldioxideuitstoot sinds de registratie daarvan in 2003 is begonnen: 59 miljoen ton CO. 136 branden over een oppervlak van 43 000 hectare worden door de brandweer bestreden. Daarbij gebruiken ze uiteenlopende en vrij extreme methoden als explosies om het vuur in te perken en het in de lucht brengen van zilverjodife om regen te ‘fokken’.
Daarnaast staat nog eens 333 000 ha in de brand, maar die 159 branden liggen te ver van de bewoonde wereld en zouden te duur zijn om te blussen, waardoor de uitstoot van kooldioxide nagenoeg ongeremd doorgaat. Overigens stonden een week geleden zo’n tweemiljoen ha in de brand.

Warmterecords

Vanaf midden juni worden er in Rusland ook boven de poolcirkel abnormaal hoge temperaturen gemeten. Volgens de Russische weerkundige Roman Vilfand komen hogedrukgebieden in het noordelijk halfrond veel vaker voor dan vroeger. Die resulteren in heldere luchten zonder wolken.
In het gebied boven de poolcirkel, waar ‘s zomers ten minste een dag de zon niet ondergaat, betekent dat dat de aarde per dag 24 uur wordt verhit. Dat vergroot de kans op natuurbranden aanzienlijk, stelt Vilfand. Volgens de Russische weerdienst hebben de branden nu al een 9,6% groter oppervlak verwoest dan vorige zomer in dezelfde periode.
Uit satellietbeelden blijkt dat de grootste branden woedden in Jakoetië dat grenst aan de Noordelijke IJszee. De temperaturen zijn daar regelmatig boven de 30°C. Op 2 juni riep de gouverneur van die enorme landstreek de noodtoestand uit door de veelvuldige droge onweersbuien. Volgens Greenpeace Rusland hebben de branden dit jaar zo’n 9,6 miljoen ha verwoest, een oppervlakte groter dan Portugal.

Volgens de Russische weerdiensten en milieudeskundigen is de klimaatverandering de belangrijkste oorzaak van de zomerse branden. Het helpt ook niet mee dat de diensten voor bosbeheer te weinig fondsen hebben om die veelvuldige branden te kunnen bestrijden.

Bron: phys.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.