“Oceanen eind deze eeuw bijna drie keer zo zuur”

OceaanverzuringDe oceanen zullen, als er niets gebeurt, aan het eind van deze eeuw bijna drie keer zuurder zijn dan nu. Dat zou de mening zijn van een groot aantal deskundigen op dit terrein. De meningspeiling is uitgevoerd onder auspiciën van het IGBP, in 1987 opgericht om aardonderzoek wereldwijd te coördineren. Volgens de ondervraagde deskundigen zijn vooral landen die afhankelijk zijn van oceanen, en alles wat oceanen leveren, de dupe van die ontwikkeling.
Als gevolg van die verzuring zal het mariene ecosysteem en de biodiversiteit veranderen met ingrijpende gevolgen voor de mensheid, zo verwachten de deskundigen. De verzuring heeft gevolgen voor de visstand en voor de gezondheid van koralen en het ecosysteem er om heen.  Ulf Riebesell van het Helmholtz-instituut voor zeeonderzoek in Kiel, een van de auteurs van het rapport:  “Wat we nu kunnen zeggen is helder. We moeten voorbereid zijn op aanzienlijke economische en ecologische achteruitgang door de verzuring. We weten ook dat het terugbrengen van de kooldioxide-emissies de verzuring vertraagt. Dat is de belangrijkste boodschap voor de COP19-bijeenkomst in Warschau.”
Als we op dezelfde voet kooldioxide blijven uitstoten dan is het hoogstwaarschijnlijk het einde voor de koralen, niet alleen die in de tropen, maar ook die in koudere streken. Dat hoeft niet zo te zijn als de uitstoot onder de 2-graden-grens blijft.
Wendy Broadgate, onderdirecteur van het IGBP, stelt dat de oceanen aan vele veranderingen worden blootgesteld, die elkaar over en weer beïnvloeden, zoals opwarming, vervuiling, zuurstofverlies en verzuring. “Opwarming en zuurstofverlies zijn ook het gevolg van kooldioxide-uitstoot. Dat geeft aan hoe belangrijk het is die emissies te reduceren. Het tegengaan van overbevissing en vervuiling helpen ook mee de gevolgen van verzuring te verminderen.”

Bij 21 stellingen moesten de deskundigen vertellen hoe zeker ze die achten: van zeer hoog tot laag. Hier onder het ‘rapport’.

Heel erg waarschijnlijk

  • Verzuring is gevolg van menselijke activiteit (verbranding van fossiele brandstoffen).
  • Opnamecapaciteit oceaan daalt naarmate verzuring stijgt.
  • Vermindering kooldioxideuitstoot vertraagt de verzuring.

Zeer waarschijnlijk

  • Bij gelijkblijvende ontwikkeling van de kooldioxideuitstoot, zal de afbraak van de koralen deze eeuw worden overtroffen door de aanwas.
  • Koudwaterkoralen zijn waarschijnlijk verloren.
  • Schelpdieren als mossels en oesters zijn het gevoeligst voor verzuring van de oceanen.
  • De ecosystemen in de oceanen veranderen, alleen is nog niet duidelijk hoe.
  • Naast verzuring hebben de oceanen ook met andere negatieve ontwikkelingen te maken.

Het zou goed kunnen

    • Kwekerijen van mosselen, oesters e.d. zullen economische schade ondervinden, als is niet duidelijk hoe groot die is.
    • Verzuring kan effect hebben op visgedrag en -fysiologie.
    • De schalen van zeeslakken, een belangrijke schakel in de zeevoedselketen, lossen nu al op.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.