Onbekend type hersencellen bij mensen ontdekt (?)

Eglantier

De net ontdekte eglantiercellen in mensenhersens (afb: Nature Neuroscience)

Amerikaanse en Hongaarse onderzoekers hebben een nog niet eerder onderkend type hersencel ontdekt in het menselijk brein. Deze cellen huizen in de hersenschors en zouden nooit eerder gezien zijn bij muisjes en andere labproefdieren.Wat maakt mensen anders dan andere diersoorten op aarde (tenminste, dat denken wij mensen)? Onderzoekers hebben in menselijke hersens niet eerder ontdekte cellen gevonden die misschien (deel) van dat vermeende onderscheid uitmaken. Die zijn nooit eerder bij proefdieren gezien. De onderzoekers hebben de ‘nieuwe’ cellen eglantiercellen genoemd. Ze lijken op een rozenknop die zijn bloemblaadjes verloren heeft (vinden de onderzoekers).
Het zou gaan om cellen die GABA als signaalstof gebruiken. Ze fungeren als rem voor andere hersencellen. Of die cellen echt uniek zijn voor de menselijke soort durven de onderzoekers nog niet te beweren, maar die zijn echter nog niet eerder aangetroffen in de hersentjes van knaagdieren, die veel als proefdieren worden gebruikt.
De eglantiercellen werden aangetroffen in de hersens van overledenen, die hun brein ter beschikking van de wetenschap hadden gesteld. De Hongaarse onderzoekers hebben zich beziggehouden met de vorm en de elektrische eigenschappen van de cellen. De Amerikaanse met de genexpressie (welke genen zijn actief en welke niet).

Nooit eerder

De Amerikanen zagen iets wat ze nog nooit eerder hadden gezien in hersencellen van knaagdieren. De Hongaren zagen dat de eglantiercellen veel verbindingen maken met piramidecellen. Het zouden een soort schakelcellen zijn.
De onderzoekers willen verder gaan uitzoeken of die cellen een rol spelen in hersenziektes. Als  het klopt dat deze cellen niet bij proefdieren voorkomen, dan kunnen er vraagtekens gezet worden bij de waarde van proefdieronderzoek in hersens voor mensen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.