Enzym verandert bloedgroep donornier naar O

Mike Nicholson in lab

Mike Nicholson in zijn lab (afb: Kidney Research UK)

Nieren zijn gekoppeld aan de bloedgroep van de eigenaar. Als zo’n nier van een donor afkomstig is met bloedgroep A, kan die niet getransplanteerd worden bij een ontvanger met bloedgroep B en omgekeerd. Een bloedgroep-O-nier is voor beide bloedgroepen in orde. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Cambridge de bloedgroep van donornieren veranderd in bloedgroep O door die voor transplantatie te spoelen met een enzym dat die bloedgroepkenmerken verwijderd waardoor er een O-nier ontstaat dat door alle bloedgroepen wordt geaccepteerd.
“Ons vertrouwen (in de aanpak; as) kreeg echt een impuls nadat we het enzym hadden uitgeprobeerd om een stuk menselijk nierweefsel”, zegt promovenda Serena MacMillan. “We zagen dat de antigenen snel verdwenen. We wisten nu dat het haalbaar was. We moesten het proces alleen toepassen bij volwaardige menselijke nieren.”
Dat gebeurde door donornieren met B-predicaat te doorspoelen met het eerder gebruikte enzym en in een paar uur was de B-nier een O-nier geworden. Volgens onderzoeksleider Mike Nicholson is de bloedgroep van een nier de belangrijkste hinderpaal voor breed inzetbare donornieren. “Dat komt doordat bloedcellen stoffen en antigenen op hun membraan hebben waardoor je lichaam van nature antilichamen aanmaakt tegen de bloedcellen die die stoffen niet op zich hebben. De bloedgroepindeling wordt ook bepaald door ethniciteit en ethnische minderheden hebben vaker de zeldzamere B-groep.” In het Verenigd Koninkrijk blijken verhoudingsgewijs mensen uit minderheidsgroepen vaker een niertransplantatie nodig te hebben.

Nu moeten de onderzoekers nog aan de weet zien te komen hoe die omgevormde O-nieren zich in patiënten houden door die in aanraking te brengen met de diverse bloedgroepen. Een verslag van het onderzoek zal over enkele maanden worden gepubliceerd in de British Journal of Surgery (is de belofte).

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.