Idee van koel is voldoende voor een koelsysteem?

Koude Buis in Singapore

Eric Treitelbaum (tweede van rechts) in de Koude Buis (afb: phys.org)

Als het warm wordt dan grijpen we gauw naar een vinnetje of (erger) luchtkoeling. Dat zijn energievreters terwijl er een veel goedkoper systeem bestaat: stralingskoeling. Voor mij komt dat over als een systeem dat mensen het idee geeft dat het koelt (maar het niet werkelijk doet). Wat vindt ons lichaam daarvan? In de loop der jaren ben ik vele ideeën voor (passieve) koeling tegengekomen, maar die hebben het kennelijk niet gered.
Om mensen een idee te geven wat stralingskoeling is bouwden Forrest Meggers en collega’s vorig jaar een Koude Buis in Singapore. Die buis bestaat een nieuw soort isolatiemateriaal waar met water gevulde buizen doorheen lopen.
Ons lijf straalt constant warmte uit en die warmte straalt af op koele oppervlakken. Mensen die door die buis liepen zeiden verkoeling te voelen, ook al was de luchttemperatuur en vochtgraad op een niveau dat normaal als benauwd wordt ervaren. Met stralingskoeling krijgen mensen kennelijk de illusie dat het er koeler is.
Het grote voordeel is dat dit systeem minder energie kost dan de klassieke koelsystemen. Toevallig (?) was Yueh-Lih Loo van Princeton in de VS de laatste vijf maanden ook in Singapore. “Ik denk dat de Koude Buis precies de technologie is die we nodig hebben om het in de tropen aangenamer te maken.” Zij was een van de auteurs van een artikel over de Koude Buis in het blad PNAS.

Volgens Meggers is luchtbehandeling niet de enige manier om het binnenshuis te koelen. Buitendien vreten die systemen energie. Zo’n koelsysteem dat je in de VS vaak aan ramen ziet hangen gebruikt tien tot duizend keer meer energie dan een simpele plafondventilator. Een volledig luchtbehandelingssysteem gebruikt net zo veel energie als de verlichting van honderd kamers, stelt de onderzoeker.
“In de Koude Buis komt de koeling geheel van de warmtestraling. De energie wordt gebruikt om het water te koelen in de wanden, niet de lucht.” Volgens hem heb je dan een luchtbehandelingssysteem, ontvochtiger en koeling in een. De Koude Buis ontkoppelt koeling van de frisseluchtvoorziening. Dat betekent dat de mensen de ramen open kunnen zetten. “Lucht moet je gebruiken om te ademen, niet om te koelen”, zegt de wetenschapper.

“We richten gebouwen zo in dat die alleen via luchtbehandeling kunnen worden gekoeld”, zegt medeonderzoeker Eric Treitelbaum. “We kunnen geen extra frisse lucht aanvoeren. Dan moet je ook meer luchtbehandelingscapaciteit installeren.” Bovendien helpen zulke systemen bij het verspreiden van ziekmakende organismen, zoals lijkt te zijn gebeurd in verzorgingshuizen. Met stralingskoeling kunnen de mensen de ramen gewoon open zetten.

50% minder energie

Volgens Treitelbaum vraagt stralingskoeling zeker de helft minder energie dan een luchtbehandelingssysteem. Volgens Meggers zou je de koelpanelen aan de buitenkant van gebouwen kunnen monteren om koele ruimtes te creëren. Overigens zijn er natuurlijk vaker mensen geweestt die op een slimme en goedkope manier wilden koelen (zoek maar in dit blog), zoals zouten met kristalwater in plafondplaten. Wat is daarvan terecht gekomen?

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.